Førerløse skibe skal bygges i Nordjylland

Nordjylland var i dag på dagsordenen, da brancheforeningen Danske Maritime afholdt møde om fremtidens skibsfart i København. For fremtiden byder på førerløse skibe – og de skal bygges i Nordjylland.

Indenfor få år skal de første skibe uden kaptajn søsættes i dansk farvand. Det var i hvert fald et af ønskescenarierne, da brancheforeningen Danske Maritime i dag afholdt stormøde i København. Og når de nye, førerløse skibe skal bygges, skal det foregå i Nordjylland. Det mener erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

- Nordjylland vil være en slags primus motor for det, fordi man har stærke havne- og søfartstraditioner. Så der vil det betyde, at man kan bruge ressourcerne meget bedre, siger han.

01:52

Erhvervsministeren nævner Nordjylland som primus motor på projektet

Luk video

Hans holdning bakkes op af den administrerende direktør for Danske Maritime, Jenny N. Braat.

- I Nordjylland har vi jo mange stærke, maritime virksomheder og derfor har vi en stor tiltro til, at de nordjyske virksomheder vil have en god mulighed for at få en god del af den vækst, som vil komme fremadrettet, siger hun.

En af de virksomheder, som kan komme til at spille en central rolle i produktionen og udviklingen af skibene, er Alfa Laval, der har hovedsæde i Aalborg.

- Med førerløse skibe skal man jo bruge en hel masse data og vi er en af hovedleverandørerne af de produkter, som skal bruges på et skib, siger Lars Skytte Jørgensen, vicedirektør hos Alfa Laval.

Også hos Karstensens Skibsværft i Skagen er administrerende direktør, Knud Karstensen, begejstret for Brian Mikkelsens planer om at få produktionen af førerløse skibe placeret i Nordjylland.

- Den maritime branche har mange dygtige underleverandører. Og skal man have førerløse skibe, er det vigtigt, at man har kvalitetsprodukter. Så på den måde kan det gavne, siger han.

Eksperter vurderer, at der kan gå så lang tid som 10-20 år, inden førerløse skibe for alvor får vand under kølen i de danske farvande. Men allerede nu nævnes eksempelvis Læsøfærgen som et bud på en rute, der potentielt kunne udstyres med førerløse færger i fremtiden. Der kommer dog højst sandsynligt til at gå en del år endnu, da der vil skulle en del lovændringer til, inden førerløse skibe kan blive en realitet i Danmark. De lovændringer vil erhvervsminister Brian Mikkelsen nu tage initiativ til at få gennemført

Flere nyheder fra TV2 Nord