Fokus: Flere nordjyske gymnasier er lukningstruede

Hvis ikke der kommer loft på elevtallet på de mest populære gymnasier, så får det store konsekvenser for flere mindre nordjyske gymnasier, som risikerer at lukke.

Storbyen Aalborg trækker i de unge, når de skal vælge hvilket gymnasie, de skal gå på. Og det har stor betydning for de mindre gymnasier, som mister mere og mere af elevgrundlaget. Tendensen er nemlig, at flere og flere vælger et gymnasie, som ikke er det, der ligger nærmest.

En af dem er Rebecca Krogh. Hun hører egentligt til på Dronninglund Gymnasium, som ligger et kvarter i bil fra sit hjem. Men i stedet tager hun på en 30 kilometer lang tur ind til Aalborg.

quote Hvis rigtig mange unge søger indtil Aalborg, så kan der ikke længere være almene gymnasier ude på oplandet og så er der færre unge, der får en ungdomsuddannelse

Søren Hindsholm, rektor, Nørresundby Gymnasium

- Det har jeg valgt, fordi jeg har hørt det gode rygte omkring det sociale liv her, men også hvor gode kompetencer lærerne har, og at det også bare er en god og dygtig skole, siger Rebecca Krogh, der går i 2. g på Aalborg Katedralskole.

Står det til Danske Regioner og flere nordjyske rektorer, så skal der sættes en stopper for den tendens.

Danske Regioner ønsker et loft på elevtallet på populære gymnasier, så unge i yderområderne i højere grad skal tilvælge de lokale gymnasier. Det bakker rektor på Nørresundby Gymnasium op om.

Spørger man eleverne her på Fjerritslev Gymnasium, så har de fleste af dem overvejet at søge ind på et gymnasium i Aalborg.

- Her er der altså også et hensyn til helheden, for hvis en tredjedel forsvinder fra et oplandsgymnasium, så det ikke længere kan drives, så er der to tredjedele derude, der ikke kan få deres ønske opfyldt. Og så betyder det altså også noget for de mindre samfund, at der sker noget derude, siger Søren Hindsholm, der er rektor på Nørresundby Gymnasium.

Det er gymnasierne i Fjerritslev, Brønderslev og Dronninglund, der er i fare for at lukke.

- Hvis rigtig mange unge søger indtil Aalborg, så kan der ikke længere være almene gymnasier ude på oplandet og så er der færre unge, der får en ungdomsuddannelse, siger Søren Hindsholm.

I aften klokken 19:50 sætter vi emnet under lup i programmet Fokus, som du kan se på TV2 Nord Salto.


Seneste nyt

fra Nordjylland