Fokus: Ministerbil på diesel skiftes ud med hybrid

04:42

Video: Bruno Stagsted

I debatmagasinet Fokus er emnet, hvordan vi alle kan blive bedre til at løse den klimakrise, som alle taler om. Og erhvervsminister Simon Kollerup har allerede taget beslutningen om at skifte sin ministerbil på diesel ud med en langt mere miljøvenlig hybridbil.

I programmet Fokus debatterer erhvervsminister Simon Kollerup fra Socialdemokratiet, bæredygtigshedordfører fra Venstre, Marie Bjerre, og formanden for Dansk Industri i Vendsyssel, Richard Fynbo. Han er til daglig direktør for Fynbo Foods.

I programmet kunne erhvervsminister Simon Kollerup fortælle, at han forsøger at gå forrest, når det gælder bæredygtighed - også som minister.

- Jeg tror, at de fleste, de kender det der med, at ministre altid kommer kørende i sådan en helvedes stor bil. Og jeg har også overtaget sådan en bil, som var en dieselbil. Det har vi besluttet, at den skal laves om til en hybrid. Den skulle alligevel skiftes ud. Så vi køber hybrid, simpelthen for at sige, at alle de kilometer jeg kører rundt i Nordjylland og andre steder trods alt er lidt grønnere, fortæller Simon Kollerup (S).

Den nye miljøvenlige ministerbil skulle ankomme til december og være klar til at indtage landevejene.

Frustration over danske regler

Den nyvalgte Marie Bjerre fra Venstre, der er partiets bæredygtighedsordfører, fortæller, hvad hun også helt personligt brænder for.

- Derhjemme går vi meget op i at affaldssortere, det man nu kan. Men jeg er frustreret over, at det politiske system ikke fungerer bedre. At vi gør det så forskelligt fra kommune til kommune. Og at vi stadig her i Danmark ligger helt i bund. Det er helt klart en af mine dagsordner i Folketinget, at vi kan blive bedre til at genanvende, siger Marie Bjerre.

En klimalov med et mål om at udlede 70 procent mindre CO2 og andre klimagasser i 2030, end Danmark gjorde i 1990, har nu opbakning fra et bredt flertal i Folketinget.

Senest er Dansk Folkeparti gået med og Dansk Industri bakker også op om den ambitiøse målsætning. Men Venstre er endnu ikke gået med og har ikke meldt ud om de bakker op om målsætningen. Til det siger Marie Bjerre:

- Det tror jeg da også, at vi ender med at bakke op. Men det er vigtigt for mig at sige, at det ikke må gå ud over væksten i vores erhvervsvirksomheder.

Erhvervsliv: Vi skal nå de 70 procent

Formanden for DI i Vendsyssel Richard Fynbo ser gerne, at Venstre melder ud og bakker op om klimamålene.

- Selvfølgelig skal vi nå de 70 procent. Og vi kan sagtens skabe vækst samtidig med, at vi når de mål. Vi skal huske på, at borgerne er jo også medarbejdere, og borgerne er også forbrugere. De stiller jo kravet. Vi siger, at det er et klimavalg. Men det er jo ikke et valg, om vi vil gøre noget ved klimaudfordringen. Det er en bunden opgave, og den skal vi have løst, konstaterer Richard Fynbo.

Du kan se hele programmet på tv2nord.dk og på TV2 Nord Salto klokken 19.50 mandag aften. Du kan også se programmet i artiklen her.

28:34

Se hele Fokus-debatten om klima og bæredygtighed.

Luk video

Forsiden lige nu