Fola: Forældre skal have penge tilbage

I dag er mange forældre og børn i Hjørring Kommune ramt af strejken blandt pædagogerne. Nu kræver Forældreorganisationen Fola, at kommunerne betaler de strejkeramte forældre penge tilbage for den børnepasning, de ikke får.

Ingen pasning - ingen betaling.

Meldingen er klar fra forældreorganisationen Fola, der mener, at forældrene skal have penge retur for den børnepasning, de i disse dage ikke får, mens 15 kommuner landet over strejker.

- Som forældre betaler man jo en ydelse hver måned for en service, og når man ikke modtager den service som følge af en lovlig konflikt, så mener vi, at man bør have sine penge tilbage, siger formand Lars Klingenberg.

Diskussionen om tilbagebetaling kom i weekenden igen på banen, da Dansk Folkeparti meldte, at de vil gøre tilbagebetaling til et direkte krav til kommunerne.

- I de kommende uger vil mange forældre opleve, at de selv må sørge for pasning af deres børn. Derfor er det kun rimeligt, at deres indbetalinger til daginstitutioner med videre suspenderes - man skal jo ikke betale for en vare, man ikke får, sagde Kristian Thulesen Dahl lørdag til Ritzau.

Den praksis skal gælde i alle kommuner, og det skal velfærdsminister Karen Jespersen (V) ifølge DF tvinge igennem.

Men det krav afviser Kommunernes Landsforening (KL), der mener, at det må de enkelte kommuner selv afgøre.

- Jeg er overbevist om, at langt de fleste kommuner vælger at gøre det, men jeg synes også, at man skal have respekt for, at man i nogen kommuner vælger at se tiden og ser på, om det bedre kan betale sig at kompensere forældrene på en anden måde, siger formanden for børne- og kulturudvalget i KL, Henrik Larsen (R).

Det kan ifølge politikeren ske ved, at en kommune forbedrer nogle tilbud og for eksempel laver en madordning for de penge, som den har sparet på strejken.

Folas formand er så vidt enig med KL om, at det ikke behøver at være et lovkrav, men mere være en gældende norm, at kommunerne betaler forældrene tilbage. Velfærdsministeriet er da også kommet med en ny vejledning, der kræver, at kommunerne betaler penge tilbage, når forældrene ikke får den ydelse, de har betalt for. Dog skal kommunerne ikke returnere pengene, hvis besværet og udgifterne til administrativt arbejde ikke står i rimeligt forhold til de penge, der skal udbetales.
/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland