Danmark planter træer: Folkeskov på vej til Nordjylland

På lørdag løber Danmarks første indsamlingsshow til gavn for klimaet af stablen, når TV2 og Danmarks Naturfredningsforening i fællesskab samler ind til at plante træer i Danmark. Målet er at plante en million træer, og flere af de nye skove skal opføres i Nordjylland.

Det er lige nu en stubmark, der grænser op til skovarealet ved Lundby Krat sydøst for Aalborg, men Aalborg Kommune har en plan om at forvandle cirka 15 hektar af landbrugsjorden til ny skov.

Kommunen har erhvervet arealet ved Lundby Krat og håber nu, at hele Danmark på lørdag vil være med til at samle penge ind ved indsamlingsshowet ”Danmark planter træer”, så der kan blive rejst skov på markerne på begge sider af Hadsund Landevej.

- Det bliver fortrinsvis løvskov. Det bliver med hovedvægt på eg og bøg og så med indblanding af en masse andre arter, siger skov- og landskabsingeniør Lars Delfs Mortensen fra Aalborg Kommune om planerne for det nye skovområde.

Klimaet i højsædet

Det er TV 2 og Danmarks Naturfredningsforening, som sammen har stablet indsamlingsshowet ”Danmark planter træer” på benene. Det er første gang, at der bliver lavet en dansk indsamling til fordel for klimaet.

quote Det er jo noget, vi gør for vores børn og børnebørns skyld.

Thorkild Kjeldsen, hovedbestyrelsesmedlem, Danmarks Naturfredningsforening

Formanden for Danmarks Naturfredningsforenings nordjyske afdeling tror, at indsamlingen til at plante træer passer godt ind i tidens trend.

- Der er stor efterspørgsel på selv at kunne være med til at gøre noget, så der sker noget, og det ikke bare er politikerne, som skal rejse pengene til det hele. Her er nogle rammer, man kan være med til at fylde ud, siger Thorkild Kjeldsen, som er medlem af hovedbestyrelsen i Danmarks Naturfredningsforening.

Et træ koster 20 kroner

Aalborg Kommune plantede forrige år et område på 14 hektar til med blandt andet birk og eg. For hver gang der bliver doneret 20 kroner til ”Danmark planter træer”, vil endnu et træ komme i jorden. Fire nordjyske kommuner har indtil videre meldt sig til projektet. Hvis der bliver samlet mindst 20 millioner kroner ind på lørdag, vil der for første gang blive opført såkaldt folkeskov i Nordjylland.

- Vi har egentlig en temmelig ambitiøs plan om gerne at ville rejse rigtig meget skov, men det koster rigtig mange penge. Især, fordi det er dyrt at købe jord. Udgiften til at plante er selvfølgelig også betragtelig, så at få noget hjælp til det gør jo, at vi kommer længere, siger Lars Delfs Mortensen.

- Det er jo noget, man gør med god tålmodighed, og os, der er oppe i alderen, håber, at andre får gavn af det. Det er jo noget, vi gør for vores børn og børnebørns skyld, siger Thorkild Kjeldsen.

Det er den selvejende institution Growing Trees Network Foundation, der står for rejsningen af ny skov i Danmark. For hver 20-krone, der bliver doneret til indsamlingen, vil fire kroner gå til bevaring af skov i ind- og udland.

 

Seneste nyt

fra Nordjylland