Folketinget afsætter penge til kystbeskyttelse

Penge til at sikre kysten mod naturens kræfter kan være på vej til Nordjylland, efter at Folketinget fredag har landet en ny skatteaftale.

En bred politisk aftale på Christiansborg betyder, at mange borgere og virksomheder fra 1. maj kan se frem til en lavere elregning. Aftalen betyder også, at der fra Folketingets side bliver afsat penge til kystsikringsprojekter, og en del af de penge, kan ende i Nordjylland.

Regeringen er sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale og SF blevet enige om at fremrykke en række afgiftslempelser. Lempelserne skulle efter planen først være trådt i kraft fra 2019, men det sker nu i stedet 1. maj i år.

Regeringen er i dag sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, De Radikale og SF blevet enige om at afsætte penge til at sikre de danske kyster.

- Som skatteminister er jeg altid glad for at kunne gøre det billigere at være dansker. Vi giver nu en konkret håndsrækning til mange danske familier og virksomheder i form af en mindre elregning allerede i år. Samtidig får virksomhederne mulighed for at få lidt ekstra ud af deres investering i viden og innovative virksomheder i år. Det giver virksomhederne mere appetit på at tænke nyt og øge foretagsomheden – og dermed skabe flere arbejdspladser i Danmark, siger skatteminister Karsten Lauritzen (Venstre) i en pressemeddelelse.

Penge afsat til kystsikring

Ud over at lempe en række afgifter er de politiske partier bag aftalen blevet enige om at afsætte 45 millioner kroner til at sikre de danske kyster. I første omgang er et kystsikringsprojekt på Anholt nævnt, men nogle af pengene fra puljen kan ende i Nordjylland.

- Jeg vil blive dybt skuffet, hvis ikke det lykkes Nordjylland at få del i de penge. Jeg tror, der kan være et millionbeløb på vej til at sikre de nordjyske kyster, siger det nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (Venstre) til TV2 Nord.

Preben Bang Henriksen mener, at eksempelvis kysten ved Lønstrup kan være et af de steder, der skal sikres. Det vil i første omgang formentlig ske ved hjælp af sandfodring.

- Det er en forfærdelig situation, når sommerhuse falder i vandet, og det skal undgås, siger Preben Bang Henriksen, som understreger, at sommerhusejerne dog fortsat skal følge de gældende love, og at den nye aftale om at sikre kysterne ikke skal ses som en blåstempling af den kystsikring, der fandt sted ved Lønstrup før nytår.


Seneste nyt

fra Nordjylland