Fond i knibe: - Trist, at man ikke kan efterkomme giverens ønsker

Barkholts Mindefond i Sæby får som flere tusinde andre små private mindefonde afslag på at dele ud af egenkapitalen.

TV2Nord fortalte i går, hvordan de meget lave renter er ved at kvæle de små fonde, fordi de dermed ikke rigtigt har noget overskud at dele ud af. Men Civilstyrelsen vil heller ikke give tilladelse til at opløse fondene, så de kan udbetale det oprindelige beløb, når fondsbestyrelserne ser det som en sidste udvej.

Sådan er det også for Barkholts Mindefond i Sæby, som John Vognsen er med til at administrere. Den har især givet penge til aktiviteter omkring Skæve Kirke, men nu er der ikke meget tilbage at dele ud af på grund af de lave renter.

- Det betyder, at vi ikke længere kan give en salmebog til konfirmanderne hvert år eller give tilskud til vanskeligt stillede familier, så de kan holde en god konfirmation. Vi har tidligere holdt kirkekoncerter blandt andet med Michaela Petri for midler fra fonden. Det kan vi heller ikke mere, siger John Vognsen.

Mindefonden søgte for et år siden om tilladelse til så at bruge af egenkapitalen og på den måde få opløst fonden. I foråret, et halvt år senere, kom svaret. Det var et blankt nej.

- Det er sådan sådan lidt vemodigt og også trist, at man ikke kan komme til at efterleve de ønsker, som arveladeren, giveren, havde til fonden, siger John Vognsen, der viser rundt på Skæve Kirkegård og er stoppet op ved gravstedet over de tre brødre, som oprettede Barkholts Mindefond.

Myndighederne siger nej

Barkholts Mindefond søgte om opløsning for at undgå at blive ædt op af administrationsudgifter. Formanden, Anker Laden Andersen, sidder i flere andre fonde og kender til den slags forhindringer.

- Der er ingen tvivl om, at det er meget, meget svært at få nedlagt en fond og få ændret på noget, som en fondsstifter har besluttet, siger Anker Laden Andersen.

quote Hvis man deler det hele ud på én gang, så kan det føles, som om man sløser med midlerne og ikke respekterer det ønske, der har været fra ham, der har stiftet fonden.

John Vognsen, Barkholts Mindefond

Myndighederne, Civilstyrelsen, som er flyttet til Viborg for nylig, har tilkendegivet, at man måske kan gå med til, at egenkapitalen bruges på to-tre år. Men så kan pengene ikke blive udbetalt løbende til trængende ansøgere hvert år i mange år.

- Hvis man deler det hele ud på én gang, så kan det føles, som om man sløser med midlerne og ikke respekterer det ønske, der har været fra ham, der har stiftet fonden. Han havde jo tænkt sig, at pengene skulle deles ud drypvis – salmebøger til hvert års konfirmander, en kirkekoncert en gang om året, konfirmationshjælp til særlige familier hvert år og så videre, siger John Vognsen.

Regler giver samvittighedskvaler

Fondens formand Anker Laden Andersen vil forsøge at få en ordning, så fonden kan opløses over en længere periode end bare et par år. Han ser dog ikke et generelt behov for en lovændring.

- Løsningen er simpelthen at være mere åben for en dialog og have mere tillid til, at det her kan løses gennem en dialog og måske ikke er så fastbundet i nogle bestemte kasser og en bestemt praksis. Og så må man gøre sig umage med at forklare myndighederne, at det er nødvendigt at se på den konkrete fond og på de muligheder, der er til stede, siger Anker Laden Andersen.

Det er særdeles vanskeligt at få en periode på for eksempel 10 år til at opløse en fond. Det piner John Vognsen, at fonden nu risikerer at blive ædt op af administrationsudgifter, for han har jo i sin tid givet et personligt løfte til en arvelader om at uddele penge til et bestemt formål.

- Så efterlever jeg da ikke det ønske og det løfte, jeg har givet ham. Og det kan godt give lidt samvittighedskvaler, siger John Vognsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland