Forældelsesfrist rammer omniscan-ofre hårdt

Sagen om omniscan er forlængst udredt. Men to ofre står uden erstatning på grund af forældelsesfristen på ti år. Man bør være mere fleksibel, når man har med særlige tilfælde at gøre, siger sundhedsordfører.

Mindst 60 danske nyrepatienter, der er blevet invalideret efter behandling med kontrastvæsken omniscan. Alle nulevende ofre har derfor fået erstatning af patienterstatningen.

Jeg vil have en afslutning

Bortset fra to personer. En af dem er 51-årige Lars Gjøderum. 

- Jeg kunne så mange ting før, som jeg slet ikke kan nu. Jeg vil have en afslutning på den her sag og sidestilles med de andre ofre. 

For Lars Gjøderum og hans advokat er der gået fem år med at forsøge at komme uden om forældelsesfristen på lægemiddelskader. Da Lars Gjøderum og lægerne fandt ud af, at han var blevet syg af kontrastmidlet var der nemlig gået mere end 10 år. Sagen er derfor ifølge patientrstatningsloven forældet. Men Lars havde ingen forudsætning for at søge inden for fristen. 

- Man kan ikke blive ved med at forsvare over for os som borgere, at man ikke kan komme med en skade, hvor man indenfor forældelsesfristen  ingen forudsætning har for at vide, at det har givet skader. 

Hvis man vil beholde den ti-års regel, skal man være noget mere fleksibel

Regeringen oprettede i 2011 en pulje på 20 millioner kroner til ofrene for omniscan. Derudover har ofrene fået erstatning fra patienterstatningen. Lars Gjøderum fik dog ikke penge fra patienterstatningen, og han er derfor langtfra ligestillet med andre nyrepatienter, der har fået NSF. 

Hvis man vil beholde den ti-års regel, skal man være noget mere fleksibel eller hurtig og opmærksom på at få afsat puljer til eventuelle forældede sager. Ellers står folk jo uden noget.

 Bertel Haarder var i 2011 inde i Lars Gjøderums sag. Han skrev direkte til Lars, at hvis patienterstatningen vurderede, at Lars var berettiget til erstatning, såfremt sagen ikke var forældet, ville han sørge for, Lars fik beløbet. Og det  blev vurderet, at han er berettiget. Men han har stadig ingen penge fået.

 

- Jeg troede virkelig, at denne sag var løst. Det er åbenlyst urimeligt, at der er gået så lang tid. Nu er den nuværende venstre-sundhedsminister også på sagen. Og jeg afventer, at der er en politisk drøftelse af, hvordan pengene skal findes. Fordi de skal findes, siger Flemming Møller Mortensen, nordjysk folketingsmedlem fra Socialdemokraterne.


Seneste nyt

fra Nordjylland