Forældre vælger dagtilbud efter personlig kemi

Det trygge miljø og følelsen af frit valg er det altafgørende, når forældre skal vælge pasningstilbud, viser ny undersøgelse fra Aalborg Kommune.

Som i andre kommuner oplever dagplejen i Aalborg at miste markedsandele til private børnepassere, og kommunen har derfor fået undersøgt, hvad der ligger bag forældrenes valg, skriver Fagbladet FOA.

Hovedbudskabet er, at forældre ikke lægger vægt på, om pasningstilbuddet er kommunalt eller privat. Det vigtigste er følelsen af at kunne vælge den helt rigtige person til sit barn.

Det siger Annika Porsborg Nielsen, chefantropolog i innovationsbureauet IS IT A BIRD, der står bag analysen.

- I forældrenes øjne er der ikke den store forskel på det kommunale og private tilbud. Begge steder værdsætter de det nære og trygge miljø og det fleksible samarbejde med dagplejeren eller børnepasseren, siger hun.

I den kommunale dagpleje lægger man stor vægt på det pædagogiske tilsyn. Dagplejerne oplever sparringen med pædagogerne som værdifuld, og tilsynet bliver opfattet som en styrke i forhold til den private børnepasning, hvor der typisk er færre besøg. Ifølge analysen fylder tilsynet imidlertid ikke noget særligt i forældrenes bevidsthed.

- Det er uklart for dem, hvilken rolle det spiller. Og for nogle forældre kan alt det med udvikling og læringsmål godt vente. Det vigtigste for dem er, at barnet er i et trygt 'reservehjem', så man kan udskyde institutionslivet, siger Annika Porsborg Nielsen.

Dagplejeleder i Aalborg Kommune Peter Ottesen er glad for analysen, der har givet stof til eftertanke.

- Vi skal blandt andet se på, om vi kan smidiggøre vejen ind i det kommunale system, så forældrene i højere grad oplever, at de har kendskab til og indflydelse på, hvilken dagplejer der passer til deres barn. Men vi skal fortsat følge det regelsæt, der er gældende for anvisning af dagplejepladser i kommunen, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland