Forening demonstrerer mod ”skadeligt” 5G – forsker afviser frygten

En gruppe personer demonstrerede i dag i Aalborg mod udrulningen af 5G-netværket. Det er den såkaldte EHS Forening, der står bag demonstrationen.

Henrik Elmbæk fra Visse går med en konstant ubehag i kroppen. Han har svært ved at koncentrere sig, svært ved at sove og har ofte hovedpine. Han lider af den ikke-anerkendte sygdom EHS.

- Det er den stråling man oplever over det hele og især i de tæt bebyggede områder, der bevirker det, forklarer Henrik Elmbæk.

Han har arbejdet 20 år i mobilindustrien, men er i dag førtidspensionist på grund af symptomerne, han mærker i sin krop. For at lindre ubehaget i kroppen besøger han ofte Poulstrup Sø.

- Den giver mig en ro, fordi der ikke er en helt masse stråling herude. Det giver ro på min krop, så den kan slappe af.

Demonstration mod 5G i Aalborg

En forening for personer, der oplever det samme som Henrik Elmbæk, med navnet EHS Foreningen, demonstrerede mandag eftermiddag mod udrulningen af 5G-netværk i Danmark foran telemasten ved Telenor i Aalborg.

- 5G er en yderligere forværring af strålingsniveauet for os alle sammen, men vi, der er EHS-ramte i forvejen, har mærket det her i rigtig mange år. Og vi forsøger egentlig bare at fortælle alle andre, at det her ikke er godt, siger Pernille Schriver, formidlingskoordinator ved EHS Foreningen.

EHS står for Elektro Hyper Sensitivitet og foreningen mener, at 5G-netværket vil få alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for befolkningen.

Forsker: Intet entydigt bevis

Men antenneforsker ved Aalborg Universitet, Gert Frølund, mener ikke, at vi skal være bange for strålingen fra de trådløse netværk.

- Der er lavet rigtig meget forskning om det her de seneste år. Hvis man tager den store linje, så kan man ikke finde nogen effekter af elektromagnetiske felter eller radiobølger, hvis vi holder os under den grænseværdi, der er fastsat, siger Gert Frølund, professor ved Institut for Elektroniske Systemer, AAU.

Professoren anerkender dog, at EHS Foreningens medlemmer er syge, og at det ikke med 100 procents sikkerhed kan afskrives at være forårsaget af stråling. Han forholder sig dog stadig kritisk til det.

- Når vi laver forsøg om ens kognitive evner og gør det dobbeltblindet, hvor hverken vi eller forsøgspersoner ved, om de udsættes for stråling eller ej, jamen så kan vi ikke finde noget, siger Gert Frøund.

Blandt EHS-ramte mener man, at forskere som Gert Frølund glemmer de biologiske effekter.

- De kigger kun på de termiske effekter, og vi mener, man skal kigge på de biologiske effekter. Vi mener faktisk, at det er ret vigtigt, at vi får vendt bevisbyrden, så det er telekommunikationssektoren, der skal bevise, at der ikke er helbredseffekter, i stedet for at det omvendt.

- 5G-udrulningen er aldrig blevet bevist ud fra et biologisk synspunkt, men ud fra et termisk, siger Thomas Graversen, talsmand hos Helbredssikker-telekommunikation.dk.

Telenor: 5G får positiv effekt

Fra Telenor, hvor dagens demonstration fandt sted, lyder det i et skriftligt svar til TV2 Nord:

”Hen over sommeren tester vi den nye 5G-mobilteknologi, som kommer til at gøre en positiv forskel på digitaliseringen af Danmark. Sundhed og miljø er vigtigt for Telenor, og vi følger naturligvis alle krav og retningslinjer fra de sundhedsansvarlige myndigheder og WHO, når vi bygger netværk.”

Blandt EHS Foreningens medlemmer opfordrer man imidlertid til, at der trækkes i nødbremsen med hensyn til udrulningen af 5G-netværket.

- Jeg håber på, at der er fornuft i folk, og at de tænker på deres børn. Jeg har været i teleindustrien i 20 år og er blevet udsat for stråling. Jeg holder ikke til det mere, siger Henrik Elmbæk.

En gruppe personer demonstrerede i dag i Aalborg mod udrulningen af 5G-netværket. Det er den såkaldte EHS Forening, der står bag. Foreningen er for personer, der oplever sundhedsmæssige konsekvenser ved trådløs stråling. Foreningen mener, at 5G-netværket vil få alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. Den opfattelse er en antenneforsker imidlertid imod.

Seneste nyt

fra Nordjylland