Forening glæder sig over ny mulighed: Nemmere at få sager i Folketinget

Konkrete sager og forslag kan nu tages op i folketinget, hvis der bliver indsamlet 50.000 underskrifter for det. Tiltaget glæder den nordjyske forening ”Organdonation - ja tak!”.

Folketinget vedtog tirsdag et forslag, der åbner op for, at borgere kan få konkrete sager og forslag taget op i folketinget, hvis de kan samle 50.000 underskrifter.

Hos den nordjyske patientforening, ”Organdonation - ja tak!”, fryder man sig over den nye ordning.

- Så kan vi få et forslag til høring i folketinget, som nok normalt ikke var kommet derind, siger Lasse Heidelbach fra patientforeningen ”Organdonation – ja tak!”.

Lasse Heidelbach er ikke sen til at sætte ord på de fordele, som han kan se ved den nye ordning med borgerunderskrifter. Den blev i dag i vedtaget af et bredt flertal i folketinget og betyder, at hvis en borger kan samle 50.000 underskrifter for et konkret forslag eller en sag, kan det blive taget op til debat i folketingssalen.

Lasse Heidelbach og hans kone, Karen Heidelbach, stiftede patientforeningen ”Organdonation – ja tak!” i 2015 og har siden arbejdet ihærdigt for at få indført ”formodet samtykke” i Danmark. Det er en ordning, hvor man, når man fylder 18 år, automatisk bliver organdonor og aktivt skal vælge det fra, hvis man ikke ønsker at være organdonor. Det stik modsatte af, hvordan det er i dag. En sag, som de gerne så taget op i folketinget.

- Formodet samtykke har været på politikernes læber flere gange, men bliver altid fejet af og kommer egentlig aldrig rigtig i høring. Det er jo fordi, det er et spørgsmål, som ikke er rødt eller blåt rent politisk. Man kan sagtens have forskellige holdninger til det inden for samme parti, siger Lasse Heidelbach.

Siden deres patientforening blev stiftet, har de også haft en online underskriftindsamling kørende, hvor folk kan skrive under, hvis de deler holdningen om, at ”formodet samtykke” bør indføres i Danmark. I skrivende stund er antallet af underskrifter 20.410.

Lasse Heidelbach håber, at antallet med tiden kan nå de magiske 50.000.

- Så vil man kunne vise politikerne, at ’der er en massiv opbakning i befolkningen til det her, og derfor bør det være noget, I behandler og tager seriøst,’ siger han.

Konceptet med borgerunderskrifter kendes allerede fra eksempelvis Finland og EU.

Det netop vedtagne forslag ventes at træde endeligt i kraft fra årsskiftet.


Seneste nyt

fra Nordjylland