Forening kæmper videre for at lovliggøre cannabis

En forening, der er stiftet i Nordjylland, kæmper for at få legaliseret cannabis til medicinsk brug, og foreningen mener, at den er tæt på at nå sit mål.

Flere og flere efterspørger, at cannabis bliver legaliseret til medicinsk brug - og tilladelsen kan meget vel være undervejs. Det mener man i hvert fald i en nordjysk stiftet forening, som i det seneste år har arbejdet for at få gjort cannabis lovligt, så stoffet kan blive brugt af syge danskere.

- Målet er selvfølgelig, at det skal være frit for alle. Det skal være noget, folk ikke skal betale for, og som de selv kan dyrke, siger Stephan Gross fra Aalborg, som er formand for Medicinsk Cannabis Forening Danmark.

Lørdag holdt den et år gamle forening generalforsamling i det gamle rådhus i Nørresundby. Her var budskabet blandt andet, at man er kommet tættere på en lovliggørelse af cannabis.

Medicinsk Cannabis Forening Danmark har fået opbakning fra flere politiske partier. Blandt andre Enhedslisten og Liberal Alliance har talt for en legalisering af cannabis til medicinsk brug, men regeringspartierne og Venstre er ikke lune på ideen om at lovliggøre cannabis i eksempelvis olieform.

- Der findes noget, som patienter eller pårørende kan købe illegalt - eksempelvis på Christiania. Den ene dag er det gult, den næste dag er det brunt. Den ene dag smager det sødt, den næste dag smager det surt. Man ved overhovedet ikke, hvad det er, man køber, og det kan jeg som sundhedsordfører naturligvis ikke være med til at godkende, siger Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører for Socialdemokraterne.

I Medicinsk Cannabis Forening Danmark mener man, at man har taget store skridt mod en legalisering i det seneste år. Den opfattelse deler Flemming Møller Mortensen ikke. Han er dog klar til at lovliggøre medicinsk cannabis, hvis forskningen kan dokumentere stoffets virkning.

- Der er ingen produkter, vi kan legalisere. Det eneste vi kan godkende og acceptere, er de godkendte produkter. Der findes ingen godkendte olieprodukter. Den dag, der findes et olieprodukt, så kan jeg godt garantere alle nordjyder og alle andre danskere, at så har vi det på hylderne fra dag et - hvis det nogensinde kommer, siger Flemming Møller Mortensen.

Trods sundhedsordførerens skepsis tror formanden for Medicinsk Cannabis Forening Danmark på, at cannabis i sin rene form måske snart kan komme syge danskere til gavn.

- En fuld legalisering er vi stadig et skridt fra, men den medicinske vinkel er jeg sikker på kommer inden for meget kort tid. Hvis vi er heldige kan vi allerede starte nogle testforsøg allerede i år, siger Stephan Gross.


Seneste nyt

fra Nordjylland