Forening stævner staten for ulovlig lov

Foreningen [b]Bæredygtig[/b]t Landbrug stævner den danske stat i protest mod de såkaldte vandplaner.

Retten i Hjørring har modtaget en stævning mod den danske stat fra foreningen Bæredygtigt Landbrug, der kræver, at vandplanerne og randzonelovgivningen "tages af bordet med det samme".

- Hele grundlaget for vandplanerne er forkert. Man følger ikke EU's direktiver, og derfor forårsager man en skævvridning af konkurrencevilkårene mellem danske landmænd og deres kolleger i udlandet, siger foreningens formand, Flemming Fuglede Jørgensen.

Bæredygtigt Landbrug kritiserer vandplanerne, fordi de ifølge foreningen medfører, at 300 kilometer vandløb "ikke længere skal vedligeholdes - eller kun renses meget overfladisk".

- Det vil få katastrofale konsekvenser for dansk landbrug og i dansk økonomi i det hele taget. Der vil blive store oversvømmelser, og det vil have kolossale konsekvenser for landmændene, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Ifølge Bæredygtigt Landbrugs egne beregninger vil vandplanerne betyde, at op mod en fjerdedel af det danske areal vil blive så forsumpet, at det ikke længere kan betale sig for landmændene at dyrke jorden - og det vil svare til et tab på 75 milliarder kroner.

Med stævningen af staten håber Flemming Fuglede Jørgensen, at "politikerne indser, at de har taget en beslutning på et forkert grundlag, da de lavede randzonelovgivningen og forslaget til vandplanerne".

- Vi håber, at de vil nulstille lovene og få nogle internationale forskere til at vurdere, om der overhovedet er en miljømæssig værdi - samtidig med at retsvæsnet skal vurdere, om det overhovedet er lovligt, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Søgsmålet er indstævnet med krav om opsættende virkning, så lovene ikke kan gennemføres, før retten har afsagt dom.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland