Foreninger skal lære af fitnesscentre

Stor fleksibilitet og ingen dårlig samvittighed er nogle af årsagerne til, at flere vælger fitness frem for holdsport.

Mens de nordjyske foreninger kæmper hårdt for at lokke medlemmer til, så går det noget nemmere for regionens fitnesscentre, der de seneste 10 år har været i en rivende udvikling. Den personlige træning er mere fleksibel og mindre forpligtende end den traditionelle foreningsmotion.

Jeppe Sander Frederiksen er en af dem, der har byttet fodboldtræningen ud med styrketræningen.

- Her kan jeg træne på mine egne præmisser, når jeg har tid. Hvis jeg for eksempel skal noget hele dagen og kun har tid til at træne klokken seks om morgenen, så kan jeg stå tidligt op og tage ind at træne, få det overstået og så har jeg resten af dagen til at lave hvad end, jeg nu skal lave, siger Jeppe Sander Frederiksen.

På landsplan er antallet af kommercielle træningscentre steget med næsten 100 procent i løbet af de seneste 10 år. Mens træningen med vægte er i generel vækst, har klassiske foreningssportsgrene mere end svært ved at holde på deres medlemmer.

- De foreninger, som ikke er omstillingsparate og vil prøve noget nyt af, kan man godt forestille sig, langsomt vil svinde hen. Så er der kun de idrætsforeninger, som er rigtig gode til at udbyde de ting, som voksne i dag efterspørger; fleksible rammer, ikke så store krav til deltagelse i hverdag og weekend, nogle nemme måder at gå til idrætten og måske også nogle nye aktiviteter, som finder sted udendørs og i andre rammer end i den almindelige idrætshal, siger Trygve Laub Asserhøj, der er analytiker ved Idrættens Analyseinstitut.

Det er især klassiske foreningssportsgrene som badminton, tennis, håndbold og gymnastik, der har svært ved at holde på deres medlemmer.


Seneste nyt

fra Nordjylland