Foreslog brosikring for fem år siden

Torsdag er det nøjagtig et år siden, at en finsk coaster torpederende jernbanebroen i Aalborg. Det har sat fokus på brosikkerhed, men allerede for fem år siden blev det foreslået at sikre Limfjordsbroen.

Et år uden tog over Limfjorden. Det er ikke ligefrem et jubilæum, der er værd at fejre i det nordjyske. Men efter at jernbanebroen blev påsejlet 28. marts sidste år, er der kommet fokus på brosikkerheden.

Det betyder, at der i en ny trafikaftale er sat penge af til at sikre fire danske broer, blandt andet Limfjordsbroen, mod lignende kollissioner.

Men det forslag var faktisk allerede fremme for fem år siden. Det var den daværende formand for Broudvalget i Aalborg Kommune, Peer Steen Hansen, der mente, at man skulle foretage en såkaldt skibstødssikring af Limfjordsbroen, da det ville have store konsekvenser, hvis bilbroen blev påsejlet.

- Det ville være en katastrofe. Det rammer Nørresundby og hele Vendsyssel. Vi har selvfølgelig tunnellen, men den har også sine kapacitetsbegrænsninger. Og fodgængerne ville heller ikke have nogen mulighed for at krydse fjorden, siger Peer Steen Hansen.

Nu var det altså jernbanebroen, der blev ramt, og balladen om den langvarige reparation har formentlig været med til at skubbe på for at få afsat penge til sikring af Limfjordsbroen, mener det nordjyske folketingsmedlem og trafikordfører Rasmus Prehn (Soc. Dem.), som tilbage i 2008 stillede spørgsmål til daværende trafikminister Carina Christensen (Kons.) omkring bevilling af 27 millioner kroner til sikring af broen.

- Det har været diskuteret noget tid, men det her har været med til at sætte skub i tingene. Man tænker, at det er en rigtig træls situation, og det kunne jo være gået meget værre. Der kunne have været menneskeliv i fare, siger Rasmus Prehn, som mener, at det har taget rigeligt lang tid at finde pengene.

Peer Steen Hansen er heller ikke tilfreds med, at der skulle en ulykke til, inden der kom fokus på brosikring.

- Det svarer jo lidt til, når man har et farligt vejkryds. Man kan råbe på et lyssignal, men det kommer først, når der er sket en alvorlig ulykke, og der er nogen, der har mistet livet. Det skete heldigvis ikke her, men det har betydet forringet livskvalitet for borgerne i Nordjylland, siger Peer Steen Hansen.

Det er kun Limfjordsbroen, der sikres ved skibsstødssikring. I en risikoanalyse fra Banedanmark vurderes det, at en lignende sikring af jernbanebroen vil være en uforholdsmæssigt dyr løsning, som formentlig ikke ville have forhindret påsejlingen for et år siden.

I stedet skal man følge nye procedurer ved gennemsejling for at sikre, at broen bliver åbnet i tide.

Det var netop det, der gik galt, da den finske coaster Ramona torpederede broen 28. marts sidste år.


Seneste nyt

fra Nordjylland