Plejehjemsballade: Formand afviser at have arbejdet ulovligt i kulissen

Hjørrings borgmester har indkaldt til ekstraordinært byrådsmøde på grund af formands rolle i sag om plejehjem i Tornby. Selv afviser formanden at have arbejdet i kulissen, men erkender telefonopkald og mails, der ikke burde have fundet sted.

Den socialdemokratiske byrådsgruppe i Hjørring har bedt borgmester Arne Boelt (Soc.Dem.) om at indkalde til et ekstraordinært byrådsmøde med et eneste punkt på dagsordenen; nemlig "Stillingtagen til evt. planlægning udenfor kommuneplanens rammer ".

Bag denne overskrift gemmer sig længere tids tilsyneladende utilfredshed med formanden for teknisk udvalg i kommunen, Venstre-manden Søren Smalbro.

Kritikken går på, at han skulle have handlet i strid med forvaltningsretten, idet han som formand for udvalget først har benyttet sig af den såkaldte standsningsret i sagen om lukningen af plejehjemmet Havbakken i Tornby og ikke mindst en eventuel ændring af plejehjemmet fra kommunalt til et friplejehjem - og dernæst at Søren Smalbro aktivt skulle have taget del i arbejdet med at etablere et frihjemdel i Tornby.

Telefonopkald og mails var forkert

Beskyldningerne om at have arbejdet i kulissen afviser Søren Smalbro.

- At jeg skulle have foretaget nogle ting i kulissen – det kan jeg klart afvise, jeg har ikke arbejdet i kulissen, men jeg har haft et par telefonopkald og nogle mails omkring sagen. Der sker det, at jeg efter at have brugt standsningsretten, da modtager jeg nogle telefonopkald, og der kommer noget mail korrespondance – og der må jeg indrømme, at sådan burde det ikke have været, siger Søren Smalbro, som tilføjer:

- Det med standsningsretten, det er lidt ligesom, du tager hovedstrømmen i et hus eller i en virksomhed – så sker der ikke mere. Og så må man ikke have lov at røre ved nogen af sagens akter overhovedet.

Det er således meningen med standsningsretten, at sagsbehandlingen i politisk regi helt og aldeles stopper indtil, sagen tages op på først kommende byrådsmøde.

quote At jeg skulle have foretaget nogle ting i kulissen – det kan jeg klart afvise, jeg har ikke arbejdet i kulissen, men jeg har haft et par telefonopkald og nogle mails omkring sagen - og der må jeg indrømme, at sådan burde det ikke have været

Søren Smalbro, formand for teknik- og miljøudvalget, Hjørring Kommune

Og det er en ret, som politikere kan bruge i tilfælde af at man ønsker en sag stoppet i et udvalg, og at det således bliver et samlet byråd, der skal tage stilling. Konsekvensen af standsningsretten er, at udførelsen af beslutningen standses.

Kommunalbestyrelsen må herefter træffe beslutning om, hvorledes sagen skal afgøres.

Hør Søren Smalbro forklarer om sin ageren i sagen om plejehjemmet i Tornby

Gruppe i oprør

Søren Smalbros ageren imponerer langt fra den socialdemokratiske byrådsgruppe - ej heller borgmester Arne Boelt.

- Min egen gruppe er i oprør, og jeg tror, det her er en sag, der går over i lærebøgerne, siger Arne Boelt.

Heller ikke 1. viceborgmester i Hjørring Kommune, den konservative Per Møller er begejstret for sagens gang.

- Styrelsesloven er sat ud af spil, og det, synes vi ikke, er i orden, siger Per Møller og tilføjer:

- Jeg synes, at teknik og miljøudvalget skal sætte sig sammen og få en snak om, hvorvidt det her skal have nogle konsekvenser for deres udvalgsformand.

Udvalgsformanden selv er bekendt med beskyldningerne, men håber at politikerne i god ro og orden onsdag kan få styr på, hvad der er op og ned i sagen.

- Jeg håber ikke, det får nogle konsekvenser for mig, siger Søren Smalbro.

Friplejehjem er politisk stridspunkt

Sagens politiske kerne; nemlig om der skal være et friplejehjem i Tornby som alternativ til det kommunale Havbakken, som politikerne tidligere har besluttet skal nedlægges, vil Venstres Søren Smalbro meget gerne være med til at arbejde med.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi i Venstre synes, det er en god ide at placere et friplejehjem i Tornby, siger udvalgsformanden.

Årsagen til det ekstraordinære møde er netop den langstrakte sag om plejehjemmet Havbakken i Tornby. Mange lokale og flere byrådsmedlemmer har kæmpet imod, og sagen om det populære plejehjem har varet i over et år. Og nu har borgmesteren altså indkaldt hele byrådet, så der kan blive sat punktum.

- Det har jeg gjort, for at få lukket en rigtig træls sag. Så vi kan komme videre. Og så kan vi afprøvet, om der er et flertal for at planlægge et friplejehjem eller der ikke er, siger borgmester Arne Boelt. (Soc.Dem.).

Soc.Dem.: Nej til friplejehjem

Den socialdemokratiske byrådsgruppe ønsker ifølge dagsordenen for det ekstraordinære byrådsmøde onsdag at få afprøvet, om et flertal i Byrådet fastholder kommuneplanens principper. En hurtig afklaring vil skabe sikkerhed og tryghed for kommunens borgere både i og udenfor plejecentrene. 

Socialdemokratiet er klart imod etableringen af et friplejehjem i Tornby, hvorfor den socialdemokratiske byrådsgruppe også vil have stemt igennem på byrådsmødet onsdag, at byrådet ønsker at fastholde kommuneplanens helhedsplan i forhold til Hjørring og områdebyerne.

Derfor fastslår byrådet, at der ikke skal udarbejdes et kommuneplantillæg for opførelse af et friplejehjem i lokalbyen Tornby.


Seneste nyt

fra Nordjylland