Forsinkelse kostede kørekort og bøder

Chauffører fra nordjysk virksomhed er frakendt kørekortet og har fået bøder efter uforsætligt at have overtrådt køre-hviletiderne med få minutter.

Fire chauffører fra Frank Nørager & Co. i Fjerritslev er blevet hårdt straffet på grund af forsinkelser på mellem to og seks minutter. Tre af chaufførerne er blev for få uger siden idømt en betinget frakendelse af kørekortet, og i alt skal de fire chauffører betale bøder på omkring 60.000 kroner.

Det skyldesat de i forbindelse med færgeoverfarter har overtrådt køre-hviletiderne med få minutter. Reglerne siger, at en chauffør skal holde et hvil på 11 timer, heraf må den ene time dog bruges på at køre af og på færger, og det er her, de nordjyske chauffører er kommet i klemme, da de har brugt mellem 62 og 66 minutter.

Det er dog ganske uforsætligt, at chaufførerne er kommet for sent i gang med deres hvil. En af dem blev forsinket i 50 minutter af told og spritkontrol og fik dermed parkeret sin lastvogn fem minutter for sent.

En anden chauffør parkerede også fem minutter for sent, da man ikke må parkere på havnearealer, og han derfor var nødt til at køre til et nærliggende industrikvarter, men de to sidste chauffører måtte lede efter rastepladser, da de første, de kom til, var optaget.

- Jeg synes, at der har været nogle gode og meget plausible forklaringer på de her overtrædelser, og det er nogle ting, som vi ikke har kunnet tage højde for, inden vi kørte hjemmefra. At sanktionerne er så voldsomme, synes jeg simpelthen er helt urimeligt, siger direktør i Frank Nørager & Co., Mikael Schmidt.

Frank Nørager & Co. er sammen med brancheorganisationen ITD gået ind i sagen og har valgt at anke afgørelsen til Vestre Landsret, hvor firmaet håber, at reglerne vil blive tolket mere lempeligt.

- Vi håber, at landsretten vil tage nogle menneskelige briller på og se sagen i det lys, den burde være set i fra starten, siger Mikael Schmidt.
I Ungarn, hvor køre-hviletidsbestemmelserne også tolkes meget skrapt, har der netop været en sag, hvor EU-retten har fastslået, at en rigid tolkning af reglerne ikke er meningen.


Seneste nyt

fra Nordjylland