Forsinket af våd sommer: Stædig landmand høster i frostgrader

Sommeren var så våd, at mange landmænd måtte lade afgrøder blive stående på markerne - det er en landmand fra Himmerland nu ved at lave om på.

Mens de fleste andre har travlt med at bruge vintervejret på at bygge snemænd, løbe på skøjter eller kælke, har nogle nordjyske landmænd travlt med helt andre - og for årstiden temmelig utraditionelle - sysler.

Det er nemlig lige nu, i bidende frost og snevejr, at det sidste af sommerens høst kan komme i hus. En af dem, der har travlt i marken er Claus Pedersen fra Veddum i Himmerland, der i disse dage er trukket i flyverdragten for at høste hvede.

Noget, den meget våde sommer og efterfølgende efterår har forhindret ham i, fordi markerne har været for bløde til at køre på. 

- Det er lidt hårdere kørsel, siger Claus Pedersen fra sin mejetærsker.

- Men nu synker vi jo ikke i mere. Og der står jo stadig en afgrøde, som kan høstes, og den afgrøde skal jo væk, for at jeg kan komme til at pløje igen, uddyber landmanden.

Kan bruges til foder og brændsel

Selv om kornet har stået vinteren over, kan det stadig bruges, vurderer Claus Pedersen. 

- Det kan muligvis bruges som foder, men det kan i hvert fald bruges i et kornfyr. Og jeg har i hvert fald en tredjedel, måske halvdelen af afgrøden tilbage. Så det er ganske udemærkert, siger landmanden, der ligesom mange af sine kolleger over hele Nordjylland var udfordret af de store mængder regn, der faldt over landsdelen i høsttiden.

- Det, der var galt med sommerne, var, at det regnede hele tiden. Og så kan vi ikke køre her, fordi det er dyndjord. Så skal vi helst have 14 dage med tørvejr, ellers kan vi ikke høste, forklarer Claus Pedersen. 

quote Vi kan se, at bilisterne holder ude på vejen og kigger. De må tænke: "Hvad fanden laver vi".

Claus Pedersen, landmand

Vækker opsigt

Derfor er mejetærskeren nu efter et par uger med hård frost blevet hevet frem fra sit vinterhi og ud på marken. Et syn, der har vakt lidt opsigt, kan Claus Pedersen fornemme.

- Vi kan se, at bilisterne holder ud på vejen og kigger. De må tænke: "Hvad fanden laver vi", griner Claus Pedersen, der ikke kan afvise, at det måske ikke er sidste gang, han høster i frostvejr.

Han har høstet næsten 30 hektar korn i frostgraderne. 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland