Forsker glad for dresscode til børn: - Det er en god idé at fjerne presset

En nordjysk forsker bakker op om forbuddet mod print på tøjet i en børnehave i Hjørring, fordi han mener, for meget fokus på børns tøj kan få negativ indflydelse på deres selvværd senere i livet.

Debatten har kørt i hele landet, siden det torsdag kom frem, at børnehaven Mikael i Hjørring har forbudt tøj med print af eksempelvis superhelte og Disney-figurer.

Begrundelsen fra den private børnehaves ledelse er, at børnene før forbuddet havde en tendens til at vurdere hinanden med på tøjet, og at det på den måde var med til at skabe skel, hvis nogle af børnene ikke havde "det rigtige" tøj på. 

Tiltaget er blevet kaldt alt fra overbeskyttende, håbløst og unødvendigt. Men ifølge en nordjysk psykolog og forsker Ved Aalborg Universitet, Ole Michael Spaten, er det en god idé at indføre den slags dresscodes for børn. Han har fulgt 200 børn over en periode på 15 år i et forskningsprojekt om identitet og selvopfattelse, og dommen er klar: 

Det kan have negativ indflydelse på børns syn på sig selv, hvis der tidligt i deres liv bliver sat fokus på deres fysiske fremtræden.

- Det, vi kan se med de her langvarige internationale undersøgelser, er, at børns vurdering af sig selv på deres fysiske fremtræden bliver lavere og lavere, som årene går. Især for pigerne. Selvværd, tro på sig selv og måden at blive vurderet på af andre har stor betydning for ens egen tiltro til, hvad man kan lære - det vil sige læringsmuligheder, trivsel og social accept i børnehaven. Så det kan have en ganske markant betydning for mange børn, siger Ole Michael Spaten til TV2 Nord.

- Fjern presset fra børnene

Han medgiver, at børn måske bare vil finde andre måder at konkurrere med hinanden på, men han argumenterer for, at det måske kan blive nogle sundere ting end deres påklædning.

quote Det er en god idé at tage noget af det pres ud, der ligger i at skulle være unik og være den smukkeste og så videre. Det vil være fint at gøre det, og jo før, jo bedre.

Ole Michael Spaten, Aalborg Universitet

- Man er ikke nødvendigvis født som konkurrencemenneske, men selv andre steder, hvor man har dresscode, for eksempel i banken med de mørke jakkesæt, konkurrerer man på det faglige argument, på de gode ord, på fakta, på data - nogle andre ting, man laver en god, sund kappestrid på. Så det er en god idé at tage noget af det pres ud, der ligger i at skulle være unik og være den smukkeste og så videre. Det vil være fint at gøre det, og jo før, jo bedre, siger Ole Michael Spaten.

Skal man så indføre uniformer, så børnene er helt ens?

- Det må være i det nære miljø, at man skal diskutere det med forældrene og finde ud af, hvad der passer bedst til børnehaven. Men de steder i de internationale undersøgelser, hvor vi kan se, at der er lagt vægt på desscodes, eller at man ikke skal have makeup på, der er børnenes hårde kritik af sig selv og deres fysiske fremtræden meget mindre. På den måde hjælper det, at der ikke er pres på for at være den smukkeste, siger forskeren.

Indtil videre er det kun den private børnehave i Hjørring, der har forbudt print for at fjerne børnenes fokus fra det tøj, de har på. Men Ole Michael Spaten kan sagtens forestille sig, at flere andre børnehaver vil hoppe med på tiltaget.

- Der er en tendens i tiden til, at vi ikke bare vil vurderes på, om vi er den kønneste eller har det smarteste tøj på. Vi vil godt vurderes på nogle andre værdier også. Så jeg kunne godt forestille mig, det ville brede sig, siger han. 

Se hele interviewet med Ole Michael Spaten her:

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland