Forsker om Region Nordjylland: - Det er ikke muligt at måle den grønneste region

Professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen kritiserer Region Nordjyllands plan om at være den grønneste region i Danmark.

Tirsdag fremlagde Region Nordjylland sit budget for 2020, hvor der blandt andet bliver lagt op til, at Region Nordjylland vil være landets grønneste region.

Den målsætning vil regionen nå ved blandt andet at udskifte sine dieselbusser med brint- og biogasbusser. Men en målsætning om at være den grønneste region er en gratis omgang for politikerne i regionsrådet, mener Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Han mener, det stort set er umuligt at måle, hvilken region i Danmark der er den grønneste.

Giver det overhovedet mening at snakke om Danmarks grønneste region?

- Ja, i noget omfang gør det. Vi bliver nødt til at prøve at lave nogle ambitiøse satsninger, så der sker noget. Som land er vi ambitiøse. Vi har sat en målsætning om at reducere CO2-udslippet i Danmark med 70 procent i 2030, og i det lys skal alle regioner være de grønneste regioner, for at vi når den slags mål. Det, der er godt, ved, at man gerne vil kalde sig den grønneste region er, at borgerne kan holde politikerne op på, om der rent faktisk sker noget. Om det rent faktisk bliver den grønneste region, det bliver svært at måle på. Men som sagt skal alle regioner være meget grønne, for at vi når målsætningen, som et stort flertal i folketinget har sat op i 2030.

Er det muligt at måle regionerne op imod hinanden, for at finde ud af hvem der er grønnest?

- Nej, det er næsten helt umuligt. Der er nogle initiativer i det budget, der handler om regionens institutioner, og der kan man overveje, om man vil måle energiforbruget på sundhedsvæsenet, måle graden af genbrug eller måle udledningen af forskellige stoffer i naturen. Så i princippet kan man godt sætte et system op, men spørgsmålet er, om det giver mening. Tilsvarende kan man gøre det på nogle af de andre indsatsområder, som der er fokus på i budgettet - jordforurening, spildevand eller mobiliteten i regionerne. Men der er mange forskellige parametre, som kan være svære at holde sammen på og måle op imod hinanden.

Region Nordjylland har sat stærkt ind på at have grønne busser. Er det det rigtige sted at sætte ind?

- Jeg vil starte med at sige, at et af punkterne i budgetplanen er rigtig godt, og det er, at regionen vil samarbejde med kommunerne om at lave nogle klimahandlingsplaner, som gør, at man lokalt i kommunerne arbejder på de rigtige ting. Sådan, at Hjørring Kommune ikke modarbejder Frederikshavn Kommune, ved, at de laver nogle af de samme ting, men i stedet at regionen koordinerer tingene.

- Den idé, synes jeg, man skal sende til Christiansborg og sige, det kan godt være, vi skal have nogle flere midler og flere resurser, så regionerne i Danmark faktisk kan facilitere noget af det her samarbejde. Så er der i budgettet også nogle konkrete ting om mobilitetet. Der bliver nævnt brintbusser og biogasbusser, og der undrer jeg mig noget over, når man nu i Europa taler meget om el-busser, at man ikke fra regionens side har med i overvejelserne, at man kunne lave et udbud, hvor man har hybrid- eller el-busser på nogle af ruterne også. Det undrer mig også, at man vil sætte så mange penge af til brintbusser, når du kan få mere end halvanden el-bus for en brintbus, og du kan få rigtig mange biogasbusser for en brintbus. Det, synes jeg, er en fejlsatsning fra regionens side.


Seneste nyt

fra Nordjylland