Forskere får penge for deres udtalelser

Forskerne på Aalborg universitet får flere penge, når de citeres i medierne.

Det skriver politiken.dk.

Forskerne belønnes økonomisk, når de ved at blive refereret i medierne repræsenterer universitetet.

En af de forskere, der nyder godt af ordningen, er arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen. Han har længe været blandt de hyppigt citerede eksperter herhjemme, en position, han også havde inden indførelsen af det særlige tillæg. Han understreger, at idéen ikke kommer fra universitetets forskere, men fra rektoren.

-Det er ikke noget, vi har bedt om, og det er ikke noget, vi går efter. Jeg har altid betragtet det som en slags folkeoplysning, en forpligtelse som forsker siger han til politiken.dk.

Arbejdsmarkedsforskeren afviser, at det aalborgensiske tillæg påvirker universitetsforskernes optræden eller troværdighed i medierne og peger på, at det er medierne, der opsøger forskerne - ikke omvendt.

-Det må man gøre, fordi der er en vis kvalitet i det, vi laver. Hvis man mener, at det skader vor troværdighed, bør man stoppe. Det ville vi overhovedet ikke protestere mod, siger han om tillægget.

Aalborg Universitet er det eneste, der direkte honorerer sine forskere for at stå til rådighed for medierne. Både Roskilde Universitets Ib Poulsen og Aarhus' Universitets rektor, Lauritz Holm-Nielsen, afviser metoden.

-Det kunne vi ikke drømme om at gøre. Det er et forkert incitament. Man skal deltage i debatten, fordi man har noget på hjerte, siger Aarhus' Universitets rektor, Lauritz Holm-Nielsen til politiken.dk.

På Aalborg Universitet forsvarer rektor Finn Kjærsdam de tillæg, der gives til de citerede forskere.

-For dem er det et ekstraarbejde. Vi vil hellere have, at de stiller op og får lidt for det end at de siger, at 'Nu orker vi ikke mere'«, forklarer han og fortsætter; Vi har pligt til at opfordre vore medarbejdere til at deltage i den offentlige debat.

Han vil hellere sikre deres bidrag til debatten ved at honorere indsatsen end ved at mindske de undervisningstimer eller reducere den forskningstid, forskerne har. Kjærsdam mener ikke, at systemet underminerer troværdigheden og peger på, at det er medierne, der opsøger forskerne.

-Mit udgangspunkt er, at det er pressen, der stiller spørgsmålene. Den ringer klokken 06.30 om morgenen og går efter dem, der kan formulere et budskab på et halvt minut, konstaterer han.

Aalborg Universitets rektor sammenligner det lokale medietillæg med, at forskerne også får penge til forskning uden at det fører til tvivl om arbejdet. De Aalborg-forskere, der oftest optræder i medierne, honoreres ifølge Finn Kjærsdam med mellem 10.000 og 35.000 kroner om året.


Seneste nyt

fra Nordjylland