Tunen tilbage i Danmark efter 50 år: Forskere skal kortlægge deres færden

Tunen forsvandt fra de danske farvande i 1960'erne, men nu er de pludselig dukket op i Skagerrak igen.

Det er mere end 50 år siden, at man sidst så en tun i Danmark - men nu er det prægtige havdyr pludselig vendt tilbage til de danske farvande.

Nu er forskere fra DTU Aqua derfor gået i gang med at tagge de store fisk, der svømmer rundt i Aalbæk Bugt og resten af Skagerrak for at kortlægge deres verden og finde ud af, hvor mange der er. 

- Tunen er en enorm resurse. Det er den største rovfisk i vores vande. Og så er den interessant på grund af det her historiske forsvindningsnummer tilbage i 60'erne. Den har været i Middelhavet, men i langt mindre størrelser og mindre bestande, siger Kim Aarestrup, professor ved DTU Aqua.

 
 
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

- Dengang fiskede man dens føde ned, men nu er begge dele til stede igen. Vi vil undersøge, hvad det er for nogle tun, hvor de hører til, hvor de er på vej, og hvor mange der er. Det kræver mærkning. 

Tunen begyndte at dukke op i de nordjyske farvande igen tilbage i 2017, hvor flere fiskere fik enorme tun i nettet. I oktober 2017 blev den første mærkning af tunene afsluttet for at samle viden om kæmpefisken. Nu er forskerne vendt tilbage for at fortsætte kortlægningen.

Mærkningen skal også hjælpe forskerne til at kunne rådgive om, hvordan der laves en bæredygtig forvaltning fremover, så tunen også i fremtiden er en del af den danske fiskebestand.

- Der skal en form for forhandling til, en form for forståelse, før det kan blive relevant. Jeg tror ikke, der er en eneste person i ministeriet, der synes, at det skal gå udover tunen. Eventuelt fiskeri skal være inden for biologisk sikre grænser, så man er sikker på, at der er lige så mange tun næste år, siger Kim Aarestrup.

 
 
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Seneste nyt

fra Nordjylland