Forskerskibet DANA skal udskiftes

Forskningsskibet DANA, der er hjemmehørende i Hirtshals, er snart lidt op. Foto: Torben Hedemose

Forskerskibet DANA, som er hjemmehørende i Hirtshals, var i dag på charmeoffensiv. Formålet var at overbevise politikerne om, at de skal bruge en halv milliard kroner på at skifte det 30 år gamle skib ud.

DANA lægger fra kaj i Hirtshals. Dagens togt har kun til formål at give politikerne et indblik i, hvad skibet egentligt laver.

- Det gode skib DANA er ved at være en ældre dame, så Danmark skal beslutte sig for, om vi også fremover vil have et forskningsskib, siger skibsinspektør, Hans-Erik Mahnfeldt fra DTU Aqua, til TV2/NORD.

Sidste år fik skibet en bevilling på 10 millioner kroner, som blev brugt til at sikre, at det kan sejle frem til frem til 2015. Men lappeløsninger af den karakter er uholdbare i længden, så derfor skal der et nyt skib til. Problemet er bare, at sådan et koster en halv milliard kroner i runde tal. Et beløb, som kan ryste enhver politiker.

- En halv milliard er en betydelig pose penge, så det er ikke noget man bare lige gør. Men det er derfor, jeg er taget med i dag for at blive overbevist om, at det her er rigtig, rigtig vigtigt det her, siger folketingsmedlem Daniel Rugholm fra de konservative til TV2/NORD.

DANA drives af Danmarks Tekniske Universitet, og bruges primært til at indsamle data til brug for EU's fiskerikvoter. Derudover bruges den til forskning. Det tager omkring fem år at projektere og bygge et nyt skib, så det haster, hvis Danmark forsat skal have et forskningsskib.

- Jeg har meget svært ved at forestille mig, at en søfartsnation som Danmark ikke ønsker at have et forskningsskib. Sammenligner vi os med vores nabolande, har vi faktisk relativt lidt udstyr på det her område, siger skibsinspektør, Hans-Erik Mahnfeldt fra DTU Aqua, til TV2/NORD.

Kun en enkel folketingspolitiker havde taget dagens tilbud om en sejltur med DANA. Han blev til gengæld overbevist om at pengene skal findes selv om staten ikke har råd.

- Så skal man ud og finde de penge et andet sted. Vi har brug for sådan et skib her, som kan lave de undersøgelser som DANA gør. Så må vi ud i privat regi og mange andre steder og prøve at hive de penge frem, siger folketingsmedlem Daniel Rugholm fra de konservative til TV2/NORD.

Flere nyheder fra TV2 Nord