Fortiden hjem i stuerne

Vendsyssel Historiske Museum sender 10 stenøkser ud til 10 borgere. De skal, som økseambassadører, finde plads til den i sit hjem og dermed aktivt deltage i bevaringen af kulturarven.

Torsdag blev økserne overrakt til ambassadørerne på Vendsyssel Historiske Museum.

Det hele begyndte med en idé fra kunstner Kenn André Stilling - at uddele flintøkser ved borgerligt ombud frem for at de ligger på magasin - gemt væk fra offentligheden. Ideen tog Vendsyssel Historiske Museum til sig og efter at have indhentet tilladelse fra Kulturarvstyrelsen er 10 økser nu gjort klar til at skifte sin magasinplads ud med en plads i et almindeligt dansk hjem.

- Tanken er at involvere borgerne aktivt i historien. Når man først får historien mellem hænderne, er det lettere at forestille sig, hvordan eksempelvis stenaldermanden levede sit liv for 6.000 år siden, siger arkæolog Sidsel Wåhlin fra Vendsyssel Historiske Museum.
 
I fire måneder får ambassadørerne som opgave at have en økse som gæst i deres hjem. Her får de og deres gæster mulighed for at røre ved historien, mærke øksens tyngde, føle dens tekstur, fornemme skarpheden af æggen og nyde den æstetiske fremtoning.

Martha Skamriis fra Hjørring er en af de borgere, som har fået overrakt en 6.000 år gammel stenøkse.

-  Det er da en sjov opgave. Jeg glæder mig til at vise øksen frem og jeg skal nok passe godt på den , siger hun.

Når fire måneder er gået, vil økserne sendes af sted til 10 nye borgere med interesse for projektet.


Seneste nyt

fra Nordjylland