Fortiden koster kommune millioner

Foto: Ivan Johan Hansen (Arkiv)

Hvis Brønderslev Kommune vil have gennemført et nyt byggeprojekt, skal de betale en ekstraregning på 24 millioner kroner til arkæologiske udgravninger.

Brønderslevs borgmester, Mikael Klitgaard, vil have ændret Museumsloven. Lige nu skal kommunen nemlig betale en ekstraregning på 24 millioner kroner til arkæologiske udgravningerne, hvis de vil have gennemført et nyt byggeprojekt.

Med den nuværende lov er det kommunen, der skal stå for betalingen af udgravningerne, men ifølge borgmesteren er det staten, der bør betale udgifterne.

- Det er et alvorligt problem i en kommune som vores. Vi har ikke nogen stor kassebeholdning, så det hindrer udviklingen i Brønderslev, siger Mikael Klitgaard til TV2/Nord.

Men spørger man Flemming Møller Mortensen, formand for Folketingets Kulturudvalg, kan man ikke bare ændre loven og smide regningen i hovedet på staten. Det er for risikabelt, mener han.

- Fortidsminder har det bedst i jorden. Hvis staten betaler, er der ingen grænser for, hvor man vil grave og bygge. Det er kommunen, der vil grave og bygge - så er det også dem, der skal betale, siger Flemming Møller Mortensen.