Fortrolige oplysninger flyder i Mariagerfjord Kommune

Foto: Daniels Mikkelsen (Arkiv)

Dokumenter med personfølsomme oplysninger om børn ligger og flyder i Mariagerfjord Kommune efter lukketid. En ekspert i forvaltningsret kalder forholdene for dybt kritisable.

Løse papirer og åbne sagsmapper med følsomme oplysninger ligger frit fremme på borde rundt omkring i familieafdelingens åbne kontorlandskab i Mariagerfjord Kommune.

Det kan TV2/Nord konstatere, efter en af tv-situationens journalister tidligere i denne uge var på besøg i kommunen i en anden sammenhæng om aftenen uden for åbningstiden. Uden at åbne mapper eller lignende - eller på anden måde snage i kommunens sager - kunne TV2/Nords journalist se de første ti personsager ligge åbne på bordene til frit skue.

- Det er ikke i orden. Meget personfølsomme oplysninger som f.eks. oplysninger om sygdom og sociale forhold skal være håndteret sådan, at de er bag lås og slå, siger lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing og henviser til, at det er en overtrædelse af tavshedspligtsreglerne.

Når familieforvaltningen i Mariagerfjord Kommune opbevarer fortrolige papirer på den måde, betyder det, at alle, der har adgang til bygningen, kan have set sagerne. Det vil sige at f.eks. rengøringsfolk, politikere og andre medarbejdere, der har deres daglige gang i kommunens bygning, kan have set indhold i personfølsomme sager.

TV2/Nord har dokumentation for, at det er sager omhandlede børn med sociale problemer samt børn og familier med sygdom eller særlige fysiske behov. Der er også et eksempel med en familie, som gennemgår en tvangsaktion.

Børnenes cpr-numre var ligeledes blottet.

- De her konkrete sager hører til i den forholdsvis tunge kategori. Her er tale om temmelig følsomme oplysninger, som ikke må være tilgængelige for f.eks rengøringspersonale eller sagsbehandlere, som ikke har noget med den konkrete sag at gøre, fastslår Sten Bønsing fra Aalborg Universitet.

Mariagerfjord Kommune er ikke stolt af situationen.

- Vi kommer jo ikke udenom, at det er sket, og det er bestemt ikke godt nok. Det har vi indskærpet nu, og det må ikke ske fremover, siger Kit Borup, der er familiechef i Mariagerfjord Kommune.

De fortrolige dokumenter lå spredt ud på flere forskellige medarbejderes kontorpladser, men alligevel afviser familiechefen, at det er en kultur i afdelingen ikke at låse sine sager inde.

- Jeg kan jo ikke sige, hvad der har været bagudrettet, jeg kan gøre noget ved det fremadrettet, siger Kit Borup.

Flere nyheder fra TV2 Nord