Forventningens glæde er stor

Foto: Anders Ekström

De sidste flasker af Thisted Bryghus’ Dana Julehvidtøl bliver tappet i november. Det tager kun fjorten dage at lave julehvidtøllen, hvor mange af de andre øl tager flere måneder at lave.

Torsdag aften viser vi, hvordan Thisted Bryghus’ Dana Julehvidtøl bliver lavet. Julehvidtøllen er en af de øl, som det tager kortest tid at lave. De første nordjyske juleøl bliver brygget allerede i foråret, og det kan næsten være lidt for tidligt for bryggerne.

- Det er en lille smule ambivalent, når vi begynder at brygge juleøl i maj/juni. Så dufter det altså af jul i bryghuset, og så kigger man ud af vinduet, og så er det 30 grader. Men så er forventningens glæde stor, når man så får lov til at smage på den, når den ligger på lagertanken, siger brygger Kent Boalth.

Dana Julehvidtøllen er en mørk øl med kun to procent alkohol, som især bliver drukket til risengrød i løbet af julemånederne. Man venter med at tilsætter sukker til lige inden tapning, så øllen bliver sød, men alkoholprocenten ikke bliver højere.

Øllen bliver tappet i genbrugsflasker, som bliver vasket inden de igen fyldes med øl. Der kan tappes omkring 10.000 flasker øl i timen. Til sidst pakkes øllene i six packs, og så er de klar til at komme ud i butikkerne.

Se hele processen torsdag i Nordjylland LIVE klokken 19.30.