Fotovogne: Et spørgsmål om statens sikkerhed

Rigspolitiet afviser at give TV2Nord fuld aktindsigt i sagen om de nye fotovogne, der ikke kan måle motorcyklers hastighed.

Siden TV2Nord afslørede at rigspolitiets nye fotovogne - de såkaldte ATK-biler - ikke kunne måle motorcykler har vi forsøgt at få en forklaring fra politiledelsen. Dengang ville ingen udtale sig, så derfor har vi søgt om aktindsigt i sagen.

Spørgsmålet Rigspolitiets top ikke vil besvare er, om man var klar over, at det nye udstyr hverken kunne måle hastigheder på hverken motorcykler - og heller ikke biler med høj hastighed på motorvejene.

De nye fotovogne blev indkøbt efter et noget kaotisk forløb, hvor rigspolitiet i første omgang valgte en svensk leverandør, som vandt det første udbud med det billigste tilbud. Politiet valgte at købe denne løsning på trods af advarsler fra deres egen ekspert. Det svenske udstyr kom aldrig til at fungere, så udbuddet måtte gå om.

Rigspolitiet valgte i anden omgang et velafprøvet tysk produkt - Poli Scan, som alle fotovogne nu er udstyret med. Men de kan altså ikke måle blandt andet motorcykler.

Jeg har aldrig hørt den begrundelse anvendt tidligere

I afslaget på at give TV2Nord fuld aktindsigt i sagen begrundes det med § 31 i offentlighedsloven - en paragraf, der omtaler hensyn til "statens sikkerhed og rigets forsvar".

 

§ 31 offentlighedsloven

Retten til aktindsigt kan begrænses, i det omfang det er af væsentlig betydning for statens sikkerhed eller rigets forsvar.
Kilde: Retsinformation

 

Den forklaring køber de to nordjyske folketingspolitkere Rasmus Prehn (Soc.dem.)  og Preben Bang Henriksen (Venstre) dog ikke.

- Jeg har aldrig hørt den begrundelse anvendt tidligere, og har svært ved at se hvordan målingen af en motorcykels hastighed kan være et spørgsmål om statens sikkerhed, siger Preben Bang Henriksen.

- Jeg vil gå til justitsministeren og forlange en forklaring. Jeg synes at politiets begrundelse for at undlade fuld aktindsigt virker noget søgt, siger Rasmus Prehn.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland