Fra Aalborg til Mali: Flyvevåbnet sender Hercules-fly til Vestafrika

Flyvevåbnet sender i maj et af Hercules-flyene fra Flyvestation Aalborg til Mali som en del af en 5-årig landeplan.

En 5-årig landeplan til 760 millioner kroner, sender et af Air Transport Wings Hercules-fly, der har hjemme på Flyvestation Aalborg, på vingerne. Det skal til Mali for at være en del af FNs fredsbevarende mission i det uroplagede vestafrikanske land. 

- Indsatsen går på to ben, og den sammentænkte tilgang er vejen frem for at stabilisere Vest-afrika og dermed også sikre Europas sydlige grænser. Vi skal modarbejde, at terrorister og organiserede kriminelle vinder yderligere fodfæste i området. Det er i vores egen udenrigs- og sikkerhedspolitiske interesse,” siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). 

Herculesflyet fra Aalborg bliver sendt afsted i slutningen af maj og skal deltage i MINUSMA (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali) i seks måneder. Flyet kommer til at have base i Malis hovedstad Bamako. 

- Med et transportfly leverer Forsvaret et godt og solidt bidrag til FN, der vil kunne hjælpe til at bekæmpe ekstremisme og stabilisere Mali. Soldaterne sendes på en svær mission, med store klimatiske og geografiske udfordringer, hvor der er stor efterspørgsel på specialiserede kapaciteter som transportfly. Både Flyvevåbnets personel samt bevogtningspersonellet fra Hjemmeværnet er professionelle og dygtige soldater, og jeg er overbevist om, at de vil løse opgaverne til fulde, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V). 

Omborg på flyet sendes 60 personer. Her er der også et bidrag fra Hjemmeværnet, der er øremærket til bvevogtning. 

Danmark har siden missionens oprettelse haft stabsofficerer udsendt til MINUSMA og har desuden bidraget med et Hercules-transportfly i 2014 og specialoperationsstyrker i 2016. Derudover var generalmajor Michael Lollesgaard militær styrkechef for missionen fra april 2015 til december 2016. Derudover har Danmark pt. 9 udsendte til MINUSMA fra Rigspolitiet. 


Seneste nyt

fra Nordjylland