Fra Aalborg til Nordpolen: På mission for NASA

Et Hercules-fly, der holder til på Flyvestationen Aalborg, var på mission på Nordpolen for at droppe havbøjer for NASA.

Et Hercules-fly fra Air Transport Wing i Aalborg har været på en ganske særlig mission - på Nordpolen. Det er første gang nogensinde, at Air Transport Wing har et fly af den type på de længdegrader. 

Og det var ikke for sjov, at Hercules-flyet gik på vingerne. Det store fly, skulle på mission for NASA. 

De tre stor havbøjer skulle smides i vandet for at måle lufttryk og temperaturer. En opgave, der skulle vise sig at blive lidt af en udfordring. Fordi, for dem, der ikke ved det, så store dele af havet på Nordpolen dækket af is - rigtig meget is. Så der skulle ledes lidt, før flyets besætning kunne finde de tre steder, hvor der var åbent hav nok til at smide bøjerne ned. 

For at det ikke var svært nok, så satte blandt andet flyets kompas ud på turen. Og da besætningen på deres kort skulle forsøge at finde stedet, hvor NASA gerne ville have droppet bøjerne, så viste det sig, at kortet ikke dækkede netop det område. 

- De skal smides her ude midt på bordet, fortæller et af besætningmedlemmerne, da de store kort er foldet ud, og dropzonen er længere væk, end hvad kortets papirkanter kan dække. 

På grund af problemer med den ene motor blev missionen forlænget to dage. Så det store transportfly var på mission i NASAs tjeneste fra mandag den 4. september til lørdag den 9. september. 

 

Seneste nyt

fra Nordjylland