Fra ufaglært til faglært i en fart

Det går så godt i de nordjyske virksomheder, at de i farten glemmer at få deres ufaglærte medarbejdere gjort til faglærte. Det kan blive deres egen død, advarer ekspert.

Tommy Pedersen er produktionsmedarbejder på Rockwool i Øster Doense og overbevist om, at han kun har sit job i dag, fordi han er blevet opgraderet og gjort til faglært.

- Jeg tror ikke, at jeg kunne være kommet ind fra gaden i dag og så have stillet mig ved det her anlæg. Det ville jeg i hvert fald have være lidt nervøs for, siger Tommy Pedersen.

Rockwool i Øster Doense ved Hobro er en af de virksomheder, som Erhvervsskolerne i Nordjylland har haft fat i. Sammen med virksomhedens egen skole er det lykkedes at få så mange som muligt opgraderet til faglærte. Tidligere var her flest ufaglærte.

- Når man førhen ikke kunne få arbejde andre steder, så sagde vi bare: ”Tag ud på Ulden, vær der et stykke tid og tjen penge”. Men den går ikke længere. I dag bliver der stillet krav, når du kommer herud, siger tillidsmanden.

Flere faglærte skal på banen

I 2025 vil der mangle mellem 60.000 og 70.000 faglærte. Det viser tal fra industrien. En kampagne under Erhvervsskolerne i Nordjylland, "Vejen til varige job gennem kompetenceløft", skal få flere faglærte på banen.

- Vi har selvfølgelig virksomheder her i landsdelen, der har taget fat på at sætte uddannelse i fokus. Vi kan bare se, at der mangler rigtig mange, som ikke har set det endnu. Men det er vigtigt at få øje på, for det kan jo være, at virksomheden ikke overlever, hvis ikke man får den arbejdskraft, man egentlig har behov for, siger Tom Levi Larsen, leder af kampagnen, "Vejen til varige job gennem kompetenceløft".

For ti år siden kom folk stort set ind på Rockwool direkte fra folkeskolen. Og groft sagt var det ok, hvis man bare kunne tælle til ti. På en temadag på Rockwool forleden blev det slået fast, at fabrikken har taget et kvantespring på få år til nu.

- Vi havde ikke udviklet os nok. Der skulle mere til. I dag kan vi sige, at vi ingen funktioner har, hvor der ikke er krav om, at man kan læse, skrive og regne. Man skal kunne sætte sig ind i avanceret processtyringsudstyr. Nu har vi sikret arbejdspladser i fremtiden. Ingen tvivl om det, siger Herluf Nielsen, fabrikschef på Rockwool i Øster Doense.

- Jeg havde formentlig ikke arbejdet her længere, hvis jeg ikke havde fået løftet mine kompetencer, for den jobfunktion, jeg havde dengang, eksisterer ikke mere, siger Tommy Pedersen.

Agri-Nordcold er en anden af temadagens virksomheder, som er i fuld gang med at opgradere egne ansatte.

- Det er ekstremt nødvendigt. Vi har mangel på arbejdskraft og på de gode medarbejdere.  Dem, vi har, er dygtige. Vi skal bare højne niveauet i forhold til de krav, som myndighederne, kunderne og markedet generelt stiller til os, siger Betina Vinding, HR Partner i Agri-Norcold.

En god forretning for Rockwool

Ifølge Tom Levi Larsen vil de nordjyske virksomheder gerne højne niveauet, men det går bare for godt lige nu. Der er travlt ude i virksomhederne.

- Vi kan høre, at der er positiv stemning, når vi taler om efteruddannelse, men det er tiden og ordrebogen, der gør, at man ikke får sat det i gang, siger Tom Levi Larsen.

- Jeg kan kun sige, at det er en god forretning for Rockwoool. Ellers gjorde vi det ikke. Der har selvfølgelig været vanskeligheder og betænkeligheder i begyndelsen, men det er endt med en klar win win-situation, siger Herluf Nielsen, fabrikschef på Rockwool i Øster Doense.

Det nordjyske projekt, "Vejen til varige job gennem kompetenceløft", slutter i august 2019. Virksomhederne kan søge om støttemidler. Indtil videre er 150 ufaglærte ansatte blevet faglærte.

- Men vi vil gerne have flere igennem projektet. Vi har afsøgt området på forhånd og fundet frem til 800, som vil være egnede til en opgradering, siger Tom Levi Larsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland