Fravær kan koste børnepengene

Det kan nu få økonomiske konsekvenser, hvis folkeskoleelever har for meget fravær.

Skoleklokkerne ringer igen ind til et nyt skoleår, og som noget nyt er det fra i år blevet endnu vigtigere at møde op til timerne. En lovændring betyder, at familier hvor børnene har 15 procents fravær over et kvartal bliver trukket i børnepengene.

- Den her lovgivning kan komme til at ramme skævt, den kan komme til at ramme socialt udsatte børn og unge. Vores forpligtelse er at samarbejde med forældrene, så det med at vi skal lave en underretning, så de mister børnepengene, det er en rigtig dårlig løsning, siger Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen.

quote - Den her lovgivning kan komme til at ramme skævt.

Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen

Alene i Aalborg forventer forvaltningen, at 200 familier er i risiko for, at børnenes fravær bliver straffet økonomisk. Det er skolelederne, der skal lave indberetninger til forvaltningerne i kommunerne, der så har mulighed for skære i børnepengene.

- Jeg tror, vi kunne have løftet opgaven bedre, hvis vi havde været aktivt involveret, nu får vi en lovgivning, hvor vi har en masse nedslag – der kan være juridiske problemer, der er bureaukratiske systemer, der er lovgivning, som giver os en kompetence til at tage børnepengene fra folk, hvor vi ikke kan kontrollere, om det, forældrene siger, er rigtigt eller forkert, siger Claus Hjortdal.

quote - Jeg vil meget nødig se det her som en ’minidomstol’.

Orla Hav, medlem af Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg

Men der er behov for, at folkeskolen fører mere præcist fravær, og samarbejder endnu tættere med de øvrige forvaltninger. Det mener Orla Hav, der er nyt medlem af Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg.

- Jeg vil meget nødig se det her som en ’minidomstol’ med alt dets krav om bevisbyrde, og hvad ved jeg. Jeg vil meget hellere se det som at skolen skal tage en fornuftig samtale med den familie, som måske er ude i et fravær for et barn af nogle årsager, som de får kortlagt og blotlagt, siger Orla Hav.

Ifølge Skolelederforeningen er fraværet størst hos eleverne i Børnehaveklassen til 3. klasse.

 

Seneste nyt

fra Nordjylland