Fred i sandkassen: Kommune strækker våben i dagplejekrig

03:04

Foto: Per Frank Paulsen

1 af 2

Du skal holde op med at kalde dig dagplejer, ellers trækker vi tilskuddet til dig. Den trussel har en privat dagplejer fået af Mariagerfjord Kommune, men nu trækker kommunen truslen tilbage.

Cheri Korsgaard er privat dagplejer i Legehuset i Hobro. Men det vil Mariagerfjord Kommune ikke have, at hun hedder. De kræver, at hun kalder sig børnepasser.

- Jeg vil ikke degraderes til at skulle hedde børnepasser. Det lyder au-pair-agtigt. Det er træls, for jeg er altså uddannet pædagog, siger Cheri Korsgaard.

Kigger man godt efter, så kan man se, at der har stået privat dagpleje på skiltet ude ved vejen, hvor der nu står privat dagtilbud. Cheri Korsgaard har også præsenteret sig som privat eller selvstændig dagplejer på sin mail, sin telefonsvarer og i avisannoncer. Kommunen har truet hende til at lave det hele om. Ellers ville de trække tilskuddet.

- Det gør mig sgu vred, men mest af alt synes jeg, det er ærgerligt, siger Cheri Korsgaard, der har været privat dagplejer i fem år.

Som vi fortalte her på TV2Nord i går, så har Aalborg Kommune også forsøgt at true private dagplejere til at kalde sig børnepassere. Det sker samtidig med, at den kommunale dagpleje oplever øget konkurrence fra de private dagplejere. Socialminister Manu Sareen (Rad. V.) har slået fast, at private dagplejere kan kalde sig, hvad de vil. Det bøjer Mariagerfjord Kommune sig nu for.

- Hvis lovgivningen siger, at de gerne må kalde sig dagplejemødre, så synes jeg, det er helt i orden. Og så har de lov til at kalde sig dagplejemødre igen fra i morgen, siger Svend Madsen (Venstre), der er formand for Udvalget for børn og familie i Mariagerfjord Kommune.

Han ønsker ikke at kommentere på, om han synes forvaltningens behandling af Cheri Korsgaard har været fair.

I dagtilbudsloven findes der en anden slags private dagplejere, som blandt andet er forpligtet til at lave læreplaner. Det er Cheri Korsgaard ikke. Derfor mener flere kommuner, at der kan opstå misforståelser, når Cheri Korsgaard og andre også kalder sig private dagplejere. Cheri Korsgaard har da også oplevet misforståelser, men det var først, da hun blev tvunget til at droppe at kalde sig privat dagplejer.

- Der er flere, der har ringet til mig, fordi de tror, jeg er en au-pair eller en børnehave. Jeg hedder jo Legehuset, og det har også fået nogen til at tro, at jeg udlejer huse. Der har været mange misforståeler, siger Cheri Korsgaard, der er meget tilfreds med, at hun nu må kalde sig dagplejer igen.

I Hjørring Kommune ryster de på hovedet, når de hører om dagplejekrigen i andre kommuner. Her mener de, at dagpleje i høj grad bliver en privat opgave i fremtiden. Det har TV2/Nord mere om i morgen.

Flere nyheder fra TV2 Nord