Frederikshavn Byråd på skrump: Partier vil skære fire medlemmer væk

00:29

Foto: Per Frank Paulsen

1 af 2

Byrådet i Frederikshavn Kommune skal i fremtiden kun tælle 27 medlemmer mod de nuværende 31, hvis det står til Venstre og Konservative.

Hvor mange byrådsmedlemmer skal der til at drive en kommune med 60.315 indbyggere? Svaret er 27 ifølge Venstre og Konservative, og derfor foreslår de to partiers byrådsmedlemmer i Frederikshavn Kommune at skære ned på antallet af pladser i byrådssalen.

Der er i dag 31 medlemmer i Frederikshavn Byråd, men står det til Venstre og Konservative i kommunen, skal fire byrådspladser fjernes frem mod 2025.

- Vi må følge med tiden og rette til. Siden kommunesammenlægningen er der sket en borgerreduktion på seks-syv procent i Frederikshavn Kommune. Derfor mener vi også, at der er basis for en tilsvarende reduktion af byrådsmedlemmer. Desuden er det vigtigt, at byrådet har en passende størrelse, således at der er meningsfulde opgaver til alle, samt at alle byrådsmedlemmer er tæt på beslutningerne, skriver Jytte Høyrup (Venstre) og Peter E. Nielsen (Konservative) i en fælles pressemeddelelse.

Politikerne i Frederikshavn Kommune skal på næste uges byrådsmøde tage stilling til forslaget fra de to partier. Venstre og Konservative anbefaler, at der fra næste byrådsperiode (2018-2021) sker en reduktion i antallet af byrådsmedlemmer fra 31 til 29 samt en yderligere reduktion fra 29 til 27 i perioden 2022-2025.

Læs også Politikere i Frederikshavn vedtager lønstigning

Venstres og Konservatives byrådsgruppe er altså enige om, at der skal skæres ned. Det samme er formentlig ikke tilfældet i byrådets største parti, Socialdemokratiet.

- Vi har diskuteret sagen løbende i gruppen og træffer en beslutning om vores holdning på vort gruppemøde på mandag, siger byrådsmedlem Bjarne Kvist (Socialdemokratiet) til Kanal Frederikshavn.

Socialdemokratiet har i dag 15 medlemmer i byrådet i Frederikshavn Kommune, og de får sandsynligvis lov til hver især at tage stilling til spørgsmålet om en byrådsreduktion.

- Vi lader som udgangspunkt altid vore gruppemedlemmer stemme frit og efter egen overbevisning, hvilket også vil ske i dette tilfælde, men som altid forsøger vi også finde et kompromis, hvis der er forskellige opfattelser blandt gruppens medlemmer. Det kunne godt være tilfældet i denne sag, siger Bjarne Kvist.

Der vil være en økonomisk besparelse at hente ved at reducere antallet af byrådsmedlemmer, men Bjarne Kvist ser hellere, at byrådet skærer ned på antallet af udvalg end på antallet af byrådsmedlemmer. Han foreslår, at Sundhedsudvalget eksempelvis bliver en del af Socialudvalget, mens Plan- og Miljøudvalget kan sammenlægges med Teknisk Udvalg.

Flere nyheder fra TV2 Nord