Frederikshavn er førende klimakommune

De nordjyske kommuner er godt med, når det gælder klima og reduktion af CO2, og Frederikshavn er førende på området.

I dag kom FN's klimarapport på gaden. Rapporten sætter fokus på verdens klimatilstand, og skal gerne være med at åbne politikernes øjne op for nødvendigheden af at sætte klimaet på dagsordenen.

Men lige netop det er kommunerne i Nordjylland allerede i gang med. Alle de nordjyske kommuner på nær Læsø er nemlig såkaldte klimakommuner.

Overalt i Frederikshavn har de tænkt på energien. Skolen, børnehaven, politigården, rådhuset og villavejene. Store ambitioner, vindmøller, solvarme og biogas gjorde nemlig i 2007 Frederikshavn til Danmarks første klimakommune, og i dag er Frederikshavn Kommune førende på området.

- Der er snart ikke et hus her, der de sidste to år ikke har fået sat soltag på, siger energirådgiver Bo Bechfeldt.

Som klimakommune har politikerne forpligtet sig til at reducere CO2-udslippet med tre procent om året.

- Vi ligger foran på området. Det går godt, siger borgmester Lars Møller.

Fire vindmøller leverer i dag en tredjedel af byens strømforbrug. Målsætningen er, at Frederikshavn skal være 100 procent forsynet med vedvarende energi inden udgangen af 2030.

FAKTA

En klimakommune er en kommune, der har skrevet under på at reducere udledningen af CO2 med minimum 2 procent om året.

Frederikshavn, Thisted og Hjørring Kommune klarer sig bedst i Nordjylland, da de alle opfylder et mål om at reducere med 3 procent om året.

Rebild, Morsø, Brønderslev, Aalborg, Vesthimmerland og Mariagerfjord Kommune overholder alle kravet om at reducere med 2 procent om året, mens Jammerbugt som den eneste kommune mangler at reducere med knapt 2 procent for at opfylde kravet.


Seneste nyt

fra Nordjylland