Frederikshavn er klimadukse – men de sorterer ikke plast

For få dage siden meddelte Frederikshavn Kommune, at man havde nået sine klimamål otte år før tid. Nu viser en opgørelse fra Miljøstyrelsen, at kommunen som den eneste i Nordjylland ikke sorterer plast.

I Nordjylland er vi rigtig godt med, når det gælder frasortering af plastic som en del af affaldshåndteringen. Syv ud af elleve kommuner gør det allerede – og tre har planer om at sortere plast.

Den eneste kommune, der skiller sig ud, og som ikke har planer om at sortere, er Frederikshavn Kommune. Kommunen, som for få dage siden kunne bryste sig af at have nået sine klimamål for 2025 otte år før tid.

Det viser en opgørelse fra Miljøstyrelsen.

Ifølge Frederikshavn Affald A/S er der en stor udfordring ved at sortere.

- Det er ikke nok at putte det i en spand, der står ”genanvendelse” på. Der skal også være en virksomhed, som vil putte det i nye produkter, siger Tore Vedelsdal, der er direktør ved Frederikshavn Affald A/S.

Ifølge ham er plastic, der allerede har været brugt en gang, ikke ret efterspurgt.

- Det er dyrt og vanskeligt at afsætte det. Men kan jo ikke genanvende, hvis der ikke er nogen, der er interesseret i at bruge det, siger han.

Borgmester Birgit Hansen medgiver, at kommunen kan blive bedre til at sortere. Hun ser dog den samme udfordring som Tore Vedelsdal.

- Vi skal have 100 procent styr på modtageren af det, vi har sorteret, så det ikke virker håbløst. Det er der ikke styr på endnu – og det arbejder vi med, siger hun.

Hun garanterer, at kommunens borgere på et tidspunkt vil komme til at sortere meget mere, end de gør nu.

Ifølge direktøren ved Dansk Affaldssortering, Jacob Hartvig Simonsen, bør det ikke være en afgørende faktor, at det er dyrt at sortere.

- Plastikaffald er bestemt ikke nogen guldgrube – det koster nogle knaster at samle det ind - men vi skal gøre det for at passe på klimaet og miljøet, siger han til TV2.dk.

Her kan du se hvilke kommuner, der sorterer plast:

 
 
Foto: Grafik

Seneste nyt

fra Nordjylland