Frederikshavn fylder 200 år som købstad

I år er det 200 år siden Frederikshavn blev købstad, og i den anledning udkommer en bog, der fortæller om Frederikshavns historie som købstad.

Historien om Frederikshavns tilblivelse starter egentlig i Sæby. Her blev den fungerende havn i 1600-tallet tilsandet, så det ikke var muligt for skibene at ligge til i havnen. Det endte med at blive springbrættet for, at Frederikshavn kunne blive købstad. For da havnen i Sæby var umulig at tilgå, begyndte folk i stedet at bruge den naturlige havn i Fladstrand, som Frederikshavn hed på det tidspunkt.

- Det var faktisk ulovligt det der foregik, men trafikken på Fladstrand blev så voldsom, så man, sådan set også ulovligt, flyttede toldstedet fra Sæby til Fladstrand, fortæller Henrik Gjøde Nielsen, der er museumsinspektør ved Kystmuseet Bangsbo og samtidig en af forfatterne til bogen om Frederikshavns historie som købstad.

Fladstrand begyndte at vokse og med tiden fik byen også et fæstningsanlæg. Dermed havde byen alle forudsætninger for at være købstad, men alt dette stadig på ulovligvis. En herredsfoged fik den idé at foreslå kongen at gøre Fladstrand til købstad og dermed gøre den stigende trafik i haven og tilstedeværelsen af fæstningen lovlig.

- Det synes kongen var en rigtig god idé. Så den 25. september 1818 underskrev kongen købstadsprivilegierne for Fladstrand, og samtidig blev byen benådet med et nyt navn – nemlig Frederikshavn, siger Henrik Gjøde Nielsen.

Efter udnævnelsen som købstad blev fæstningen i Frederikshavn nedlagt, men byen udviklede sig stadig, og specielt havnen blev ved med at være for lille. Derfor blev havnen ved med at udvide sig hele tiden.

Men alt forblev ikke en dans på roser for Frederikshavn. I slutningen af 1990’erne begyndte bumpene på vejen at dukke op.

- Fiskeriet kom i krise af mange forskellige grunde. De store værfter i byen lukkede. Det var noget af en katastrofe for Frederikshavn, siger Henrik Gjøde Nielsen

Frederikshavn kom sig over krisen, og den dag i dag har havnen stadig stor betydning byen og dens udvikling.

- Jeg tror ikke, at havnens betydning kan overvurderes, i forhold til Frederikshavns overlevelse som by. Det er forbindelsen til omverdenen, som var udgangspunktet for, at Frederikshavn blev købstad, og det er forbindelsen til omverdenen, der er betingelsen for, at Frederikshavn bliver ved med at udvikle sig, siger Henrik Gjøde Nielsen.

På 200 årsdagen, den 25. september, kommer Kronprins Frederik til Frederikshavn, hvor han blandt andet skal indvie havneudvidelsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland