Frederikshavner-virksomhed har vokseværk

ME Production i Frederikshavn har så travlt, at virksomheden åbner en fabrik i Jiaxing i Kina. Samtidig udvider virksomheden sine produktionsfaciliteter i Frederikshavn ved at leje en ekstra bygning.

I Frederikshavn er antallet af medarbejdere øget markant det seneste år. ME Production er gået fra at have 55 ansatte til i dag at have 90 ansatte på virksomheden i Frederikshavn, og det forventes at blive yderligere forøget. 

Alene i år har ME Production solgt 31 scrubbere. Til sammenligning blev det kun solgt seks scrubbere de foregående fire år. Ifølge lovgivning fra 2016 må der i 2020 maksimalt være 0,5 procent svovl i skibes udstødningsgas. Det får nu for alvor rederierne til at reagere, og mange vælger ME Productions løsning med en scrubber i skorstenen.

- Vi har lejet en ekstra bygning på 2000 kvadratmeter på Sandholm i Frederikshavn, tæt på vores hovedsæde. Dermed råder vi i alt over 6.000 kvadratmeter i Frederikshavn, og fabrikken i Kina får en tilsvarende størrelse, oplyser direktør Jens Peter Faldt.

Ordrebogen bugner hos ME Productions i Frederikshavn. Det er nye og skrappere regler for hvor meget svovl en skibsmotor i må udlede, som er med til at mange-dobble produktionen af såkaldte scrubber-anlæg til skibsmotorer.

NORDEN og DFDS er nogle af de rederier, som vurderer, at scrubbere er en attraktiv måde at overholde svovlreglerne på. 

- Vi har foretaget en grundig analyse af effekten af svovldirektivet, når det træder i kraft 1. januar 2020. Prisforskellen på low sulphur og high sulphur brændstof forventes at være betragteligt i et godt stykke tid, hvilket gør scrubbere til en attraktiv måde at overholde svovlreglerne på. Det betyder konkret, at skibe udstyret med en scrubber kan forventes at få en betydelig konkurrencefordel fra 2020, og vi betragter derfor scrubbere som en økonomisk attraktiv investering, siger Jens Christensen, Head of Technical Department i NORDEN.

Gode erfaringer med scrubberteknologi

DFDS meddelte i sommer, at 12 fragtskibe i Middelhavet forsynes med scrubbere fra Frederikshavn. Dermed har DFDS' investeret i scrubbere på 29 ud af 49 skibe.

- Vi har valgt at benytte scrubberteknologien, fordi vi har gode erfaringer med den, både i driften om bord og miljømæssigt, da den løser opgaven med at reducere svovludslippet og samtidig reducerer udledningen af partikler. Finansielt er det også en god økonomisk løsning i forhold til at bruge lavsvovlholdigt brændstof, siger Gert Jakobsen, Vice President, Group Communications, DFDS.

Udvidelsen i Frederikshavn sker for at imødekomme den store efterspørgsel på retrofit-området, mens åbningen i Kina skyldes ønsket om at være tæt på nybygninger.

- Vi forventer at skulle levere en scrubber om ugen både i Danmark og Kina, og et anlæg koster mellem 7,5 og 10 millioner kroner, oplyser Jens Peter Faldt.


Seneste nyt

fra Nordjylland