Friskoleforeninger takker ja til kommunens tilbud

02:45

Vesthimmerlands Kommune har solgt tre skoler for en million kroner stykket

Foto: Lars Lyngdahl

1 af 2

Et stort og rungende ’ja tak’ har det lydt fra friskoleforeningerne i Blære, Strandby og Overlade. De har alle taget i mod Vesthimmerlands Kommunes tilbud om at købe de snart nedlagte kommuneskoler.

De tre skoler Strandby, Blære og overlades fremtid har længe været uvis, og friskoleforeningerne i de tre byer har i mange uger ventet på en pris. Nu har de så indvilget i at købe skolerne til 1 million kroner stykket inklusiv inventar.

Kommunen har tilbudt dem en finansieringsordning, så de kan låne pengene i kommunekredit og med en udgift til lånene på omkring 50.000 kroner om året.

- At vi kan slippe med 50.000 kroner om året de næste mange år det er der stor tilfredshed med, siger Christian Mogensen, der er medlem af friskoleforeningen i Strandby.

På de tre skoler går der cirka 215 elever tilsammen.

Vi bliver ikke en døgnflue.

- Vi har fundet det her kompromis. Det er jo med til, at vi også fastholder, at der er undervisningstilbud i den lokale landsby, siger Knud Kristensen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune.

Det er ikke uhørt, at friskoler kun lever nogle år, før de må kaste håndklædet i ringen. I Strandby har et udvalg arbejdet på højtryk det sidste års tid for at sikre det bedste grundlag.

- De har arbejde intensivt med værdigrundlag. Når vi har de ting så fasttømret, så er vi sikre på, vi klarer også skærene. Vi bliver ikke en døgnflue, forklarer Christian Mogensen.

Kommunen giver cirka 85.000 kroner per elev per skoleår for de tre folkeskoler. Når de fremover bliver friskoler er kommunens omkostninger per elev halveret til omkring 44.000 kroner.

- Det her, det var jo en nødvendighed, fordi økonomidelen ser ud som den gør. Kan vi så ved at investere tid i det, sådan at vi finde løsning, der gør, at vi kan drive skolerne videre, så er det en win win situation, siger Knud Kristensen.

Men man kommer ikke sovende til en skole, og selvom der nu er sagt ’ja tak’ til kommunens tilbud, så er der stadig et stort ´MEN’, som de aspirerende friskoler skal bestige. Kommunen stiller nemlig et krav om et mininum antal elever. Det ligger på omkring de 40.

Vi er fortrøstningsfulde med, at vi nok skal skaffe elever nok.

- De har nogle gode intentioner for den her friskole, og de er positive og engaerede, så derfor tror jeg på, at det her det skal nok få en rigtig god start, så kan man håbe å, at de kan skaffe de elever, der skal til for at danne fundamentet, forklarer borgmesteren.

- Vi er fortrøstningsfulde med, at vi nok skal skaffe elever nok til at gå elever nok til at gå i luften her efter sommerferien, siger Christian Mogensen.

Forsiden lige nu