Frituren sparkes ud af idrætshallerne

[size=2]Årtiers traditioner for dårlig og fed fast food som hovedernæring i mange danske idrætshaller skal ændres med et nyt stort projekt rundt i landets haller. [/size]

Fede pommes frites og sød blå slush ice skal ud af de danske idrætshaller. Et stort banebrydende projekt skal få sundere mad på menuen i hallerne, så danskerne ikke længere skal motionere i frituredampe og afslutte den gode træning med dårlig junk food.

I årtier har menuen i mange idrætsanlæg stået på chips, pølsemiks druknet i ketchup og skyllet ned med cola. Men det skal projektet "Sundere mad i idrætslivet" rette op på, så håndboldkampe og motion i stedet sluttes af med smoothies og salatbar.

Bag samarbejdet står Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI), Københavns Madhus, Halinspektørforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Fødevarestyrelsen og flere danske kommuner.

- Der er noget paradoksalt i, at mange af de steder, hvor vi motionerer, stadig stinker af friture på samme måde, som da vi var børn. Idrætscentrene er bygget engang af mænd og for mænd, som nu er oldboys og fortsat foretrækker pølser med en Cocio til, siger projektleder Anders Seneca fra DGI og fortsætter:

- Men nutidens motionister er anderledes sammensat og mere individuelle. I stedet for at lave mad til de 15 procent, der foretrækker fransk hotdog, skal vi have større fokus på de 80-85 procent, som ikke gider cafeteriamad.

Den kulinariske revolution i idrætshallerne skal derfor også være med til at trække flere danskere til idrætten.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) håber, at projektet sætter en ny national dagsorden for sund madkultur i idrætslivet.

- Sund mad og idræt hænger sammen. Med projektet er vi med til at feje forældede kostvaner af banen, så halcafeterierne kan komme af med ryet som storleverandør af usund mad, siger hun.

Ifølge en undersøgelse fra Samvirke i marts 2011 er pølser, chips og pommes frites stadig på menuen i langt de fleste haller. Og 63 procent af halinspektørerne mener, at det er svært at fremme sund mad

- Derfor skal projektet også udvikle et madkoncept, der er let at bruge for hallerne. Vi skal hjælpe med attraktive menuer, der tiltrækker nye idrætsudøvere, siger Søren Brixen, direktør for DGI.

Flere idrætshaller har allerede erfaring med at sætte sundere mad på menuen, men ved også, at det kræver en indsats at ændre en mangeårig madkultur.

Tortilla med oksekødfyld samt salatbar. Det er en af de sunde retter, idrætsudøverne kan få i Vester Hassing Hallen ved Aalborg. Da hallens café åbnede i 2011 efter et par års lukning, var det udelukkende med sunde retter på menuen.

- Langt de fleste synes, det er enormt dejligt, at vi serverer sund mad, der er lavet fra bunden. Vi får i dag helt overvejende positive reaktioner, siger forpagter Vinnie Voldby Madsen.

Samme erfaring har man i Kildeskovshallen i Gentofte, der ikke har haft en frituregryde i otte år. Da Jens Peter Kruse overtog forpagtningen i 2004, var målet god mad med et maksimum af smag og et minimum af fedt.

- Og en brugerundersøgelse har netop vist, at kun to procent er utilfredse med sortimentet, siger Jens Peter Kruse.

 Kunderne kan stadig købe Marsbar og cola, men forrest på disken står frugt, smoothie-shots og hjemmebagte grovboller.

- Der stod paller med pommes frites, da jeg overtog stedet, og som vi smed ud. Men vi har vist, at man kan drive en café med sund mad og samtidig beholde skindet på næsen økonomisk, siger Jens Peter Kruse.

 
/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland