Frivillige kæmper med mosebrand: - Vi tager gerne en tørn mere

Efter 12,5 timer i vælten tog nogle af de frivillige brandmænd torsdag formiddag hjem for at sove - men de er mere end klar på at vende tilbage og tage en tørn mere med mosebranden ved Dokkedal.

De er sodsværtede og støvede i kager i ansigterne. Men smilene lyser hvidt, selv midt i udmattelsen efter at have været med i det svære slukningsarbejde af en stor mosebrand ved Dokkedal, tæt ved Lille Vildmose.

Michael Gustavsen og Rasmus Rasmussen fra Aalborg er frivillige brandmænd, og de blev onsdag klokken 23 kaldt ud til den næsten 30 hektar store markbrand ved Dokkedal. Her samlede der sig i nattens løb op mod 70 brandfolk fra hele Nordjylland, Skive og Herning for at slå flammerne ned. 

Og det har været en både hård og spændende tjans for de to frivillige, fortæller Michael Gustavsen.

- Det er jo dejligt, at også de frivillige ved Nordjyllands Beredskab bliver kaldt ud. Det er dejligt, at vi kan gøre en indsats her i stedet for at blive sendt til Sverige, siger Michael Gustavsen torsdag formiddag, mens han står med en vandflaske under armen og venter på at blive afløst.

For efter 12,5 timer i vælten er han og Rasmus Rasmussen blevet sendt hjem for at sove. 

 
 
Foto: Steven Vikkelsø Andersen

- Vi har ikke siddet ned mere end et kvarter ad gangen siden klokken 23 i går aftes. Så kroppen er lidt øm, men nu kører vi hjem og sover, og så ser vi, hvad der byder sig i aften. Hvis der er brug for os, så vender vi tilbage, siger Michael Gustavsen.

- Det er bare at klø på

Den frivillige brandmand har 20 års erfaring med at slukke brande, og han har også tidligere været med til at slå mosebrande ned.

- Mosebrande er noget sjovt noget. Jeg har været med til mosebrande i både Store Vildmose og på en gård på Birkesøvej lige herovre. Folk skal prøve det i stedet for at sige, at det bare er noget, man lige jager til at slukke. Og det kan man også se på alt det materiel, der er her. Så vi ser frem til, at opgaven slutter, siger han.

quote Folk skal prøve det i stedet for at sige, at det bare er noget, man lige jager til at slukke.

Michael Gustavsen, frivillig brandmand fra Aalborg

Rasmus Rasmussen derimod har natten til torsdag stået over for sin første mosebrand.

- Det er rigtig spændende at være med. Det her er noget teori, vi har lært, men det er første gang, jeg ser det - hvordan det brænder på overfladen og så brænder længere og længere ned. Det er ikke rigtig til at slukke. Man kan hælde vand på overfladen, og der sker ingenting. Man skal have jorden løsnet for at få slukket, forklarer Rasmus Rasmussen.

Ingen af de to brandmænd er dog kede af at stå med en opgave, der kan se nærmest umulig ud.

- Det er bare at klø på. Og vi kommer gerne igen i aften, hvis der er brug for det, siger Rasmus Rasmussen.

Nordjyllands Beredskab meddeler torsdag eftermiddag, at branden nu er under kontrol, men at det stadig ulmer i undergrunden. Derfor vurderer man, at slukningsarbejdet vil tage nogle dage endnu, og det betyder, at Kystvejen mellem Dokkedal og Øster Hurup vil være spærret frem til lørdag for at give beredskabet arbejdsro. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland