Frivillige skal kun lave det, de brænder for

Idrætsforening laver om på strukturen for at tiltrække flere frivillige.

Generalforsamlingerne i idrætsforeningerne står for døren, og der er ikke ligefrem kø til bestyrelsesarbejdet. Det er tværtimod en evig kamp at få frivillige nok.

Men måske er det i mange tilfælde sværere, end det behøver være.

Sådan er tankegangen i hvert fald i Biersted Idrætsforening. Her ønsker hovedbestyrelsen at ændre hele klubstrukturen for at lokke flere frivillige til.

- I dag bliver du som frivillig ofte involveret i for mange ting, hvis du siger ja. Også i ting, som du måske ikke brænder for, og så bliver det for surt at være frivillig, siger formanden for hovedbestyrelsen i klubben, Jesper Christensen.

Biersted Idrætsforening er flerstrenget. Der er både fodbold, håndbold, badminton og gymnastik. Hver afdeling har en bestyrelse, og formanden er automatisk med i hovedbestyrelsen. Det giver ekstra mange møder.

- Hvis den ny struktur bliver godkendt af generalforsamlingen i marts, skal man kun sidde i udvalget og beskæftige dig med det, man brænder for. Og hovedbestyrelsen skal kun beskæftige sig med de overordnede linier. Lidt som i en virksomhed, siger Jesper Christensen.

Ændringen er kun en af mange, og den falder godt i tråd med de råd, konsulent hos DGI, Helle Glyøe, kommer med, når hun vejleder foreninger om, hvordan de organiserer sig bedst.

- Foreningerne skal passe på med at læsse for mange opgaver over på de frivillige. De skal have klart definerede og afgrænsede opgaver. Så skal de nok melde sig, siger hun.

Undersøgelser viser, at cirka halvdelen af alle danskere er parate til at lave frivilligt arbejde, hvis bare de bliver spurgt, og hvis opgaven ikke er for uoverskuelig.

Helle Glyøe påpeger, at klart definerede og afgrænsede opgaver også gør foreningerne mindre sårbare, når den frivillige stopper i klubben. Så er der nemlig færre opgaver, der skal findes afløser til.

I aftenens Nordjylland Live kan du møde to formænd, der takker af efter adskillige år i henholdsvis Skjold IF i Sæby og FFI Fodbold i Frederikshavn.


Seneste nyt

fra Nordjylland