Frustration i Nordjylland: Regeringen holder fast i produktivitetskrav på sygehuse

En ny økonomiaftale for sundhedsområdet i de danske regioner vækker både bekymring og frustration hos sygeplejersker og regionsrådsformand i Nordjylland.

På trods af en halv milliard ekstra kroner i budgettet til at drive de danske sygehuse for er der ikke meget begejstring at spore hos sygeplejersker eller Region Nordjylland, efter en ny økonomiaftale mellem regeringen og de danske regioner faldt på plads tirsdag aften.

For regeringen valgte at holde fast i den eksisterende styremodel, som betyder, at sygehusene hvert år skal øge produktiviteten med to procent.

En aftale, der altså hvert år tvinger læger og sygeplejersker til at løbe lidt hurtigere for at gennemføre det forventede antal behandlinger, operationer og undersøgelser.

Og det frustrerer kredsformanden for Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland, Jytte Wester.

- Jeg synes, det er kedelig læsning med den her aftale. Jeg er forundret over, at regeringen har fastholdt kravet, uden der reelt følger penge nok med til at kunne opfylde det. Og så er jeg forundret over, at regionerne har accepteret det, siger Jytte Wester, der frygter for både patienterne og medarbejdernes trivsel.

- De seneste år med effektiviseringer og besparelser har allerede presset medbarbejderne på sygehusene, og det her er at presse dem yderligere. Det vil gå ud over kvaliteten. Grænsen er nået. Det har den været længe, siger Jytte Wester. 

Region Nordjyllands formand, Ulla Astman, deler Dansk Sygeplejeråds bekymringer og frustrationer over den nye økonomiaftale. Men hun håber på, at en ny styringsaftale kan være på vej.

- Jeg kan sagtens forstå, at sygeplejerskene er utilfredse og frustrerede. Fra vores side havde vi meget gerne set produktivitetskravet fjernet med den nye økonomiaftale, men vi kunne ikke få regeringen med på den. Det var simpelthen ikke til forhandling. Det er et tåbeligt krav, og at producere mere alene for at producere hænger ikke sammen ude på sygehusene, siger Ulla Astman.

- Men der er indgået en bindende aftale med regeringen om, at der til næste år skal findes en ny styringsmodel, som fokuserer mere på kvalitet end kvantitet, tilføjer regionsrådsformanden.

Ud af de 500 millioner kroner, regionerne bliver tilført med den nye aftale, får Region Nordjylland 50 millioner kroner. 

- Og det er bestemt ikke nok. Det betyder, at vi skal igennem en benhård prioritering for at få tingene til at hænge sammen i budgetterne, så vi kan skabe et brugbart resultat ud fra en aftale, der ikke er prangende, siger Ulla Astman.

Økonomiaftale for sundhedsområdet

- Regionerne tilføres samlet set 500 millioner kroner til driften på sundhedsområdet
- Regionerne skal samlet set spare 60 millioner kroner på administration
- Regionerne skal samlet set spare 30 millioner kroner på Regional Udvikling
- Regionerne tilføres samlet set 2,2 milliarder kroner til anlæg
- Regeringen fastholder et øget produktivitetskrav på to procent om året for sundhedsområdet
- Aftalen blev indgået mellem regeringen og Danske Regioner tirsdag aften

 


Seneste nyt

fra Nordjylland