Frustreret lokaliste kæmper for at få bogstav

Valgreglerne forhindre lokale lister i at få en bogstavbetegnelse før syv uger før kommunalvalget, og det frustrerer i Aalborg.

Der er 28 bogstaver fra A til Å. De udgør tilsammen alfabetet, men også det spillerum politiske partier og lister har, når de skal betegnes på stemmesedler.

De partier, der er opstillingsberettigede til Folketinget har faste bogstaver, og statsminister Lars Løkke Rasmussen vil således stå under liste V, når der senest i 2019 igen skal være valg til folketinget. Anderledes ser det ud med de lokale lister, der stiller op til kommunal- og regionsrådsvalget, der finder sted til november i år.

De kan nemlig tidligst få tildelt et bogstav syv uger før valget, og det frustrerer Anette Valentin, der er tidligere mangeårtigt byrådsmedlem i Aalborg, som nu er spidskandidat og formand for Fjordlisten. Hun og de øvrige kandidater, der stiller op for Fjordlisten er nemlig for længst klar, og kan slet ikke vente med at begynde valgkampen, men de kan altså ikke få et et bogstav at promovere sig under.

Både Aalborg Kommune, Indenrigsministeriet og til sidst Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (Lib. All.) har siden juli 2016, da Fjordlisten lige var opstået, fået henvendelser fra Anette Valentin Fjordlisten, men fra alle instanser har svaret været det samme. Fjordlisten må vente til syv uger før valget.

I et skriftligt svar til Fjordlisten skriver Økonomi- og INdenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll at valglovgivningen for nylig er blevet moderniseret af et enigt folketing, og at man i den forbindelse har givet borgerne kortere tid til at brevstemme, men at man fra første dag hvor det er muligt at brevstemme så kender alle parti- og listebetegnelser. Det har ikke før været tilfældet.

- Disse ændringer af fristerne blev navnlig gennemført for at imødekomme et ønske fra lokallisterne begrundet i nogle af de forhold, som du henviser til. Kommunal- og regionalvalget i 2017 bliver det første valg, hvor de nye regler skal anvendes, skriver ministeren, der desuden bemærker, at man ikke har set de nye regler foldet ud i praksis.

- Jeg synes derfor, at det er for tidligt at vurdere, om der er behov for yder-ligere regelændringer på dette område, skriver han videre.

I en pressemeddelelse skriver Anette Valentin og Fjordlisten, at de ser det som et demokratisk problem, at det er partierne, der allerede er etablerede, der bestemmer at de nye lister ikke skal have de samme muligheder.

Fjordlisten blev stiftet i sommeren 2016 og vil, hvis de ved kommunalvalget til november vinder plads i Aalborg Kommunes byråd, arbejde for udvikling i hele Aalborg Kommune.


Seneste nyt

fra Nordjylland