TV2 Nord

Frygt for nedskæringer på handicapområdet: - Folk bliver syge eller siger op

Foto: Ib William Christensen

Handicapområdet i Frederikshavn Kommune står til at miste 10 millioner på næste års budget.

Bekymringen er stor hos flere medarbejdere på handicapområdet i Frederikshavn Kommune. Socialudvalget skal nemlig skære 10 millioner kroner på det specialiserede socialområde i 2018, hvis budgetoplægget fredag bliver stemt igennem på udvalgsmødet.

Handicapområdet har i forvejen kommunens højeste sygefravær. Det seneste år er sygefraværet i det specialiserede socialområde kommunen vokset fra 6,5 procent til næsten 10 procent.

Derfor undrer det flere af de ansatte på Bofællesskabet Asgård, at man vælger at skære ned på et område, der i forvejen er hårdt ramt.

- Det her kommer til at betyde, at folk siger op. Folk bliver langtidssygemeldte, siger Michael Jensen, der er omsorgsmedhjælper.

Han bliver bakket op af social- og sundhedsassistent på Bofællesskabet Asaard, Heidi Weesgaard.

- Jeg mærker også på mine kollegaer, at glæden ikke er der mere. Det virker ikke til, at de (politikerne, red.) ved, hvad vi laver på vores arbejdsplads, siger Heidi Weesgaard.

Det her kommer til at betyde, at folk siger op. Folk bliver langtidssygemeldte.

Michael Jensen, omsorgsmedhjælper

De 10 millioner kroner skal spares på handicapområdet, fordi Socialudvalget skal skære én procent på deres budget for næste år.

Formanden for Socialudvalget siger, at besparelsen skyldes, at Frederikshavn Kommune bruger langt flere penge på området sammenlignet med andre kommunerne.

02:11

FOA frygter massiv stigning i antallet af sygemeldinger, hvis kommunen gør alvor af million-besparelser

Luk video

- De seneste par år er der det gået ud over ældreområdet. Så er det naturligt, at det er handicapområdet, vi kigger på nu, siger Jørgen Tousgaard (Socialdemokratiet).

Man frygter et endnu højere sygefravær, end der i forvejen er. Hvad tænker du om det?

- Med de høje nomineringer er ikke nomineringen, der årsag til, at sygefraværet har været højt, konstaterer formanden for Socialudvalget.

Hos FOA forstår man ikke, hvorfor det er netop handicapområdet, der skal rammes i det nye budget.

- Jeg ser helt klart, at vi får dårligere tilbud nogle borgere, som slet ikke får den service, de er vant til i dag, siger René Johansen, der er sektorformand for FOA i Frederikshavn.

På Bofællesskabet Asgaard frygter omsorgsmedhjælper Michael Jensen for både beboere og personale.

- Det bliver bare en opbevaringsplads for vores beboere, og det er meget svært at acceptere, at man skal arbejde under sådan nogle forhold, slutter Michael Jensen.

I budgetoplægget er der lagt op til et øget fokus på selvhjælp og en ændret ledelsesstruktur på handicapområdet. Socialudvalget skal stemme for eller imod bugetoplægget under et udvalgsmøde fredag.

Har du et godt tip?

Aktuelle serier på Salto

Flere nyheder fra TV2 Nord