Frygter for turismen i Skagen

Lokale frygter at turisterne skræmmes væk fra Skagens strande, når sandet ikke er optimalt.

For tiden er der to slags sand ved kysten på Skagens sydside. Øverst er et gråt lag sand, og nedenunder er der gult sand. Nu frygter flere, at turister vil blive væk fra stranden og Skagen.

Det grå sand kommer fra sandfordring af stranden, men nu frygter flere, at sandet er forurenet.

Det grå sand kommer fra havbunden, og er blevet pumpet op på standen i forbindelse med, at havnen skulle udvides og Frederikshavn Kommune samtidig skulle bruge sand til kystsikring. To fluer med et smæk, har kommunen tidligere kaldt det.

- Det er stærkt forurenet. Det er jeg slet ikke i tvivl om, det kan man se på kuløren. Det her sand er jo fuldkommen gråt! Det skyldes det slam, der er pumpet med ind i det, siger Poul Jakobsen, der er opfinder og arbejder med kystsikring.

Han frygter nu, at sandet er så beskidt, at det vil føre til badeforbud, og at det vil betyde store skader for turismen.

- Det her er en skandale af verdensformat! Og der skal ryddes op, siger Poul Jakobsen.

Han mener, at havsandet på stranden i Skagen er blevet påvirket af tidligere tiders kloarkudledning præcis samme sted, som sandet er suget op.

- Det vil jo ende med et badeforbud til sommer. Jeg vil i hvert fald ikke sende mine børnebørn herned og sidde og grave i lort, siger Poul Jakobsen.

Også andre er uforstående overfor kommunens oppumpning. På stranden går Jens Stubkjær, som kaldet projektet for et overgreb imod naturen.

- I min optik har man haft et behov for at kunne deportere det materiale, man uddyber i det nye havnebassin, og det har man så af økonomiske hensyn pumpet ind der, hvor det måske var billigst. Nemlig her på Sønderstrand, siger Jens Stubkjær.

Kommunen har i går udtaget nye prøver af sandet, for at få det analyseret.

Kl 19.30 kommenterer borgmester Birgit Hansen historien i de nordjyske nyheder.


Seneste nyt

fra Nordjylland