Frygter ulykker: Reddere anmelder ledelsen og region

Alt for ofte må reddere køre farlig udrykningskørsel til ingen nytte

Problematikken har været diskuteret i årevis, men nu har en gruppe anonyme Falck-reddere fået nok. De har politianmeldt deres egen ledelse og Region Nordjylland, for at få afklaret om den nuværende praksis for udrykning er god nok. Hos Falck er man ærgrerlige over den seneste udvikling.

- Det er trist, at det er kommet hertil. Dialog er vejen frem, men det kan være svært, hvis den ene part er anonym, forklarer regionsdirektør i Ambulance DK-Nord Kjeld Brogaard, da TV2 Nord kan oplyse ham om, at han er blevet politianmeldt. 

Redderne har anmeldt både ledelsen og Region Nordjylland
Redderne har anmeldt både ledelsen og Region Nordjylland

TV2 Nord har talt med anmelderne og set materialet, de har vedlagt anmeldelsen, men de ønsker at være anonyme, da de frygter for deres job. Fællestillidsmand Torkild Hedehus er også ærgrerlig over anmeldelsen, men bekræfter, at ambulancereddere jævnligt oplever, at de bliver sendt afsted med fuld udrykning, blot for at finde ud af, at det slet ikke var nødvendigt at køre på kanten af færdselsloven: 

- Det er jo det sundhedsfaglige personale på Regionens alarmcentral AMK, der bestemmer, om vi skal køre Kørsel A (Med udrykningslys og horn. Red.), men går det galt under kørslen er det manden bag rattet, der hænger på regningen. Det er altid redderen bag rattet, der er ansvarlig, også selvom han ikke selv har bestemt, at der skal køres med udrykning, forklarer han. 

Redderne vil gerne selv være med til at bestemme, om der skal køres med udrykning
Redderne vil gerne selv være med til at bestemme, om der skal køres med udrykning

Ved Region Nordjylland bekræfter man, at det er personalet på AMK, der afgør om en opgave er akut nok til udrykningskørsel. Man bekræfter også, at vurderingen til tider kan vise sig at være forkert. 

- Vi sidder jo ikke på alarmcentralen og interviewer folk i tyve minutter. Det handler om at redde menneskeliv, så ofte træffes der beslutninger meget hurtigt, og så kan der være enkelte smuttere, erkender sundhedsfaglig direktør Peter Larsen, der samtidig understreger, at man hele tiden arbejder på at forbedre vurderingen af folks opkald: 

- Vi arbejder på at supplere sygeplejerskerne med kunstig intelligens, video og anden teknologi, der sammen med uddannelse vil gøre medarbejderne endnu dygtigere, lyder det fra Peter Larsen. 

Det er især kørsler med udrykning i høj fart, som redderne frygter kan gå galt
Det er især kørsler med udrykning i høj fart, som redderne frygter kan gå galt

Men det er ikke godt nok for redderne. De ønsker at man også ser på reglerne for udrykning, så redderne selv kan være med til at vurdere om der skal køres udrykning til de enkelte opkald. Og så ønsker de en garanti fra den nu politianmeldte ledelse for, at de ikke straffes, hvis de nægter at køre udrykning til en opgave. Men den garanti ligger ikke lige rundt om hjørnet: 

- Det er nu engang Region Nordjylland som vurderer opkaldene fra borgerne og det er dem, som vurderer om der skal køres med udrykning eller ej. Vi skal blot udføre opgaven. Jeg har før bedt medarbejderne om at komme med konkrete eksempler på, at der har været problemer, men har intet hørt, så opfordringen er påny, at hvis man har noget, så må man komme på banen med sine synspunkter, lyder det fra Kjeld Brogaard. 

Nordjyske reddere slår alarm. De føler sig tvunget til at køre udryningskørsel, når det ikke er nødvendigt.

Seneste nyt

fra Nordjylland