Fuld turbo på grøn omstilling hos Aalborg Portland

Aalborg Portland har allerede brugt 230 millioner kroner på miljøforbedringer - og nu er nye investeringer for 77 millioner kroner sat i gang.

Cementproduktion lyder ikke umiddelbart som det mest miljøvenlige i verden, men hos Aalborg Portland har man længe arbejdet på at gøre produktionen mere miljøvenlig, og med store investeringer er der i 2016 blevet sat på turbo på den omstilling.

Det meddeler virksomheden i en pressemeddelelse.

40 millioner kroner er allerede blevet investeret i projekter med miljøteknologiske forbedringer, og sidste år blev der så sat gang i yderligere investeringer for 77 millioner kroner. I alt har virksomheden brugt 230 millioner kroner på grøn omstilling i produktionen siden 2012.

Investeringerne har resulteret i højere ressourceeffektivitet og energibesparelser på fabrikken i Aalborg, hvor også alternative brændsler og råmaterialer spiller en stadig større rolle i cementproduktionen. Dermed fortsætter Aalborg Portland den grønne omstilling, som blev påbegyndt helt tilbage i 1970’erne:

- Cementproduktion kræver meget energi, og vi har i en lang årrække arbejdet intenst med at begrænse energiforbruget og øge ressourceeffektiviteten i vores produktion. Alene i 2016 har vi investeret knap 41 millioner kroner i formålet, men det er vores erfaring, at de grønne investeringer giver et godt afkast på både den korte og lange bane, fortæller direktør Michael Lundgaard Thomsen.

Aalborg Portland har de seneste syv år oplevet både økonomisk fremgang og et øget aktivitetsniveau. Alene fra 2015 til 2016 har fabrikken i Aalborg øget sin cementproduktion med godt 285.000 tons. Alligevel har Aalborg Portland formået at nedsætte forbruget af energi fra brændsel for hvert ton produceret cement, og har samtidigt erstattet mere kul og petcoke med alternativt brændsel:

- Det er både energibesparelser samt vores fokus på anvendelsen af alternative brændsler og råmaterialer, der har givet et kontant afkast i form af energi- og ressourceeffektivitet. Vi bliver ganske enkelt hele tiden bedre til at bruge blandt andet affaldsprodukter fra andre industrier til at erstatte naturlige ressourcer og fossile brændsler, og det er selvsagt utroligt værdiskabende for en energitung virksomhed som vores – og så medfører det samtidig også en væsentlig reduktion i vores CO2-udledning, forklarer miljø- og energichef Henriette Charlotte Nikolajsen.

I alt brugte Aalborg Portland 150.000 tons alternative brændsler i 2016 - det er 18 procent mere end i 2015. Brændslet omfatter blandt andet affald og restprodukter fra industrien, kød- og benmel og tørret spildevandsslam fra Aalborg Kommune. Det betyder, at næsten halvdelen af brændslet hos Aalborg Portland er alternativt.

For at sikre stabil ovndrift og for at begrænse støvudledningen indledte Aalborg Portland desuden en investering på 77 millioner kroner i 2016, som skal forbedre designet af de såkaldte kalcinatorer på fabrikkens største produktionslinje, ovn 87.

- Det er en stor investering i et komplekst miljøteknologisk projekt, der er igangsat sideløbende med vores investeringer i generelle klima- og miljøforbedringer. Det forbedrede design af kalcinatorerne i Ovn 87 er et vigtigt skridt mod vores mål om at reducere støvemissionen, og at 60 procent af energien i produktionen af grå cement skal udgøres af alternative brændsler i fremtiden, forklarer produktionschef Søren Konstmann Lausen.


Seneste nyt

fra Nordjylland