Børnenes Danmark: De sociale medier kan være fulde af løgn

Passer det virkelig, alt hvad Donald Trump skriver på Twitter? Kan man stole på de videoer på YouTube, og er verden altid lige så glamourøs, som de flotte billeder på Instagram viser? Kildekritik er rykket ind i folkeskolen i serien Børnenes Danmark.

I andet afsnit i vores serie Børnenes Danmark, skal det handle om et nyt og vigtigt emne i historietimerne. Kildekritik.

- Jeg kan godt regne ud, at nogle gange så lyder det lige lidt for vildt til at være sandt, fortæller Jacob Bundgaard Gottlieb fra 6.B på Højene Skole i Hjørring.

- Nogle gange, så er det lidt en overdrivelse, men det er også lidt spændende, og så er det lidt uhyggeligt nogle gange, siger Sofie Marie Mosgaard til TV2 Nord, da hun skal forklare om de ting, hun ser på de sociale medier.

Her i uge 41 sætter TV2 Nord, TV2s regioner og TV2 Danmark fokus på, hvordan børnene i Danmark har det, og hvad de egentlig går og interesserer sig for. TV2 Nord har fulgt 6.B fra Højene Skole i Hjørring.

De er unge, moderne og ikke mindst storforbrugere af de nyeste former for sociale medier med alt hvad dertil høre af både løgn og sandhed. Det stiller helt nye udfordringer i historietimerne.

quote - Jeg kan godt regne ud, at nogle gange så lyder det lige lidt for vildt til at være sandt

Jacob Bundgaard Gottlieb, 6.B på Højene Skole i Hjørring

- De er ikke kritiske, hvis de ikke vidste, de skal være kritiske. Jeg tror, man tager det hele ind og siger, nej har i set det her, og giver det videre til hinanden, så det er i hvert fald vigtig, at man er kritisk over for det, man ser, påpeger historielærer Line Nysted.

Med hele verden bundet sammen på nettet, så har alle med en mobiltelefon muligheden for at udgive stort set, hvad de har lyst til. Derfor er Kildekritik blevet et vigtigt emne i historietimerne i 6.B. Historielærer Line Nysted kan se, hvordan kildekritik er rykket fra gymnasieniveau til folkeskolen, i forhold til da hun selv var barn.

- Jeg synes, det er meget vigtigt, de er kildekritiske. De ser jo også ting, der er voksne ting, og de bliver nødt til at tænke på de ting, de ser, siger Line Nysted til TV2 Nord.

 

Passer det virkelig, hvad Donald Trump skriver på Twitter? Kan man stole på alle de videoer, man ser på Youtube? Og er verden altid lige så glamourøs, som de flotte billeder på Instagram siger? I andet afsnit i vores serie Børnenes Danmark skal det handle om et vigtigt emne i historietimerne: Kildekritik.\n

Børnene ved godt selv, at de sociale medier og online tjenester er fyldt med både troværdig og utroværdig information. Det er de ikke bange for på Højene Skole, så længe børnene får nogle kildekritiske redskaber.

- Jeg siger til dem, at vi er i en verden, hvor vi skal være kritiske, men vi skal også favne det. Omfavne det. Jeg synes også, det giver masser af muligheder, og det skal vi nyde, forklarer Line Nysted.


Seneste nyt

fra Nordjylland