Fyrkat og Aggersborg vil være verdensarv

Vikingeborgene Fyrkat og Aggersborg ansøger UNESCO om at komme på verdensarvsliste.

Vikingeborgen Fyrkat, der hører under Nordjyllands Historiske Museum ansøger sammen med blandt andet Aggersborg ved Løgstør og Trelleborg ved Slagelse om at komme på UNESCO's verdensarvsliste.

Ansøgningen er et værk på 400 sider, som detaljeret beskriver alle de bedste vikingesteder i Danmark, Norge, Island, Letland og Tyskland som søges optaget. Ansøgningen blev afleveret 28. januar på UNESCO's hovedkontor i Paris hvor en delegation fra ansøgerlandene mødte personligt op.

UNESCO har allerede meddelt at ansøgningen opfylder de tekniske krav, og tilbage står nu blot en grundig inspektion af de enkelte steder.

- UNESCO-konventionen er meget væsentlig for vores bestræbelser for at bevare kulturarven rundt omkring i verden, og at komme på listen for verdensarv vil være en fantastisk anerkendelse. Den er et godt redskab til en konstruktiv dialog mellem bl.a. de lokale museumsfolk og myndighederne til at passe bedre på vore unikke fortidsminder, siger Lars Nørbach, direktør på Nordjyllands Historiske Museum og fortsætter:

- Her er Fyrkat jo i vores fokus, og vi er taknemmelige for, at Jutlander Bank vil hjælpe os med at gøre noget ekstra ud af årets vedligehold, så borgen kan præsentere sig godt for såvel publikum som folkene fra UNESCO. Vi er meget glade for den lokale opbakning til nomineringen. Foruden det generøse projektsponsorat fra Jutlander Bank har vi også fået - og får til stadighed - rigtig god assistance fra Fyrkat Lauget.

Jutlander Bank giver 30.000 kroner til Fyrkat, så borgen kan tage sig ud fra sin bedste side, når UNESCO-inspektørerne kommer på besøg senere.


Seneste nyt

fra Nordjylland